+ művészet & politika

Hat év börtön után szabadult a blogger

egyetem

Kegyelemben részesítette csütörtökön Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője Hoszein Derahsan iráni-kanadai kettős állampolgárságú bloggert

Kegyelemben részesítette csütörtökön Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője Hoszein Derahsan iráni-kanadai kettős állampolgárságú bloggert, aki hat évet töltött börtönben ellenséges propaganda terjesztésének vádjával – írja a Híradó.hu.

Hoszein Derahsan, akit „az iráni blog atyjának” is neveznek, fárszi nyelven írt internetes naplójával valóságos blogforradalmat indított el Iránban a 2000-es évek elején. Derahsant 2008 óta tartották börtönben, 2010-ben 19 és fél év börtönbüntetésre ítélték azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkedett, hazug propagandát terjesztett, és vallási személyiségeket sértett meg. „Hat év után újra szabad vagyok” – írta a férfi weboldalán csütörtökön. Szabadon bocsátását az iráni hatóságok nem indokolták meg.

A blogger újságíróként dolgozott Teheránban, majd 2000-ben Torontóba költözött. Perbe fogása előtt a blogjában az iráni vezetést bíráló írásokat tett közzé, és 2006-ban ellátogatott Izraelbe, amit Irán nem engedélyez állampolgárai számára, ugyanis nem ismeri el a zsidó államot. Izraeli látogatásáról Derahsan angol és fárszi nyelven beszámolókat tett közzé a blogjában, mint írta, azzal a céllal, hogy megváltoztassa a képet, amelyet a két ország lakói egymásról alkottak.

Noha Haszan Róháni – az elődjénél, Mahmúd Ahmadinezsádnál mérsékeltebb irányvonalat követő – iráni elnök hivatalba lépése után nem változtatott számottevően a politikai szabadságjogokkal kapcsolatos iráni politikán, néhány hónappal 2013-as áttörő választási győzelme után szabadon engedett mintegy nyolcvan politikai foglyot. Megfigyelők szerint feltehetően amiatt döntött az alapvető politikai irányvonal megtartása mellett Róháni, hogy az iráni atomprogram tárgyában ne kerüljön összeütközésbe a Nyugattal való kiegyezést ellenző iráni keményvonalasokkal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top