+ Képzőművészet

Megfenyegették, mert Barbie-baba bőrébe bújtatták Jézust

jézus

Az alkotópáros szerint teljesen félreértették a vallásos Barbie-babákat, de a fenyegetések miatt inkább lefújták a kiállítást.

Feldühödött hívők tiltakozásai és fenyegetései miatt mégsem nyílt meg Buenos Airesben az a provokatív kiállítás, amely vallási alakok, köztük Szűz Mária és Jézus „bőrébe bújtatta” Barbie-t és barátját, Kent. Emiliano Paolini és Marianela Perelli Barbie: The Plastic Religion című tárlata szombaton nyílt volna meg a POPA galériában. Az alkotópáros azonban úgy döntött, mégsem nyitják meg a pop-szürrealista tárlatot, hogy elkerüljék a közfelháborodást – írja a HVG.

A kiállításon, amelyre 33 darabos kollekciót készítettek a művészek, Barbie-t többek között a Guadalupei Szűzanya, Mexikó védőszentje, Jeanne d’Arc, az orléans-i szűz és Káli indiai istennő „jelmezében” láthatta volna a közönség. Barátja, Ken pedig a keresztre feszített Jézusként, Szent Sebestyénként és Buddhaként is megjelent volna a tárlaton.

Mint mondta, alkotótársával azért választották a népszerű babát a projekthez, mert „a Szűzanyát a vallás mindig a legszebb nők vonásaival ábrázolta, és ma Barbie a legszebb nő”. A kor szépségideálja gyakran nyomon követhető a Szűz Mária-ábrázolásokban, Michelangelo idejében például erőteljesebb, a középkorban stilizáltabb alakként ábrázolták. Hozzátette, hogy értetlenül állnak az emberek reakciója előtt. Ők maguk is vallásosak, neki például a Dios szó rá van tetoválva a kezére, művésztársa pedig a Guadalupei Szűzanyát ábrázoló medált hord.

Néhány kép:

jézusjézusjézusjézus

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. kukonya szerint:

    Hát, ha Barbi ma a legszebb nő a számára, akkor elég nagy gond van az ízlésével, értékítéletével, jobb lenne, ha sose rendezne kiállítást sehol. 🙁

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top