+ Fotó

Marlboro Boys fotósorozata cigifüggő gyerekekről

marlboro

A dohányzás annyira beleivódott az indonéz kultúrába, hogy már a gyerekek nagy része is rendszeresen pöfékel, sokuk már 4 éves kor alatt a staub rabja.

Napjainkban a dohányzás aránya a nyugati országokban folyamatosan csökken, ezzel szemben az Indonéz Köztársaságban éppen az ellenkezője zajlik. Az ország férfi lakosainak 67% százaléka rendszeresen cigarettázik és a dohány rabja. A dohányzás annyira beleivódott az indonéz kultúrába, hogy már a gyerekek nagy része is rendszeresen pöfékel és sokuk már 4 éves kor alatt bőszen szippantgatja a staubot. Amikor a kanadai fotográfus Michelle Siu meghallotta a riasztó adatokat, úgy érezte, olyan témára bukkant, amit feltétlenül dokumentálnia kell, hogy a világ tudomására hozza az ott zajló, aggasztó folyamatokat. Így született meg a Marlboro Boys fotósorozat.

marlboro

Gyerekek cigiznek egy jakartai buszon. Bár vannak bizonyos szabályozások a dohányzást illetően, a gyakorlatban semmilyen büntetést nem hajtanak végre a szabályszegők ellen.

Miközben hazánkban az elmúlt években egyre drasztikusabb lépések történtek a dohányzás megfékezése érdekében (zárt légterű helyeken tilos rágyújtani, a dohánytermékek folyamatosan emelkedő jövedéki adója, a dobozokon képes egészségügyi figyelmeztetések, nemzeti dohányboltok megjelenése), addig az indonéz állam igyekszik a lakosságot arra buzdítani, hogy rendszeresen szívja a füstölni valót.

A cigarettázás összetett kérdés, mivel a dohány kulturálisan, politikailag és gazdaságilag is összefonódik az országgal. Tíz lépést nem tehetsz meg úgy, hogy ne ütköznél bele egy cigi reklámba vagy egy bagózó emberrel.

Indonézia gazdasága erősen függ a dohányipartól, ami hatalmas jövedelmet jelent az országnak. Sok indonéz már egészen fiatal korától kezdve rendszeresen cigarettával és dohánnyal van körbevéve, és egy egész életformát építenek a dohánygazdálkodásra. A bagózás elleni szabályok elenyészőek, így megszokott a dohányzó gyerekek látványa, akik szabadon pöfékelhetnek a buszokon vagy az utcán is.

marlboro

Gyerekek cigaretta vásárlása közben, Jakarta egyik kioszkjában. A fiatalkorúak gond nélkül vásárolhatnak dohánytermékeket, nem szükséges igazolniuk életkorukat. A cigi árusok tudatosan telepednek az iskola köré, mert a gyerekek biztos vevőknek számítanak.

Olcsó cigaretták, dohánytermékeket népszerűsítő reklámtábla hegyek, erőteljes dohánylobbi, az egészségügyi kockázatok ismertetésének eltussolása, és a nemzeti egészségügyi szabályozások hiánya mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy nemzeti függőség alakuljon ki. 1995-ben körülbelül 71000, 10 és 14 év közötti gyerek volt rendszeres dohányos, 2010-re a szám elérte a 426 000-et.

Indonézia az ötödik legnagyobb dohányipari piac az egész világon, és azon kevés országok egyike, mely nem csatlakozott a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményéhez, melynek a világ országainak 90%-a tagja. A nemzetközi nyomás miatt a kormány egyre kényesebb helyzetben van, de nem szívesen szigorítaná a dohányzásra vonatkozó törvényeket.

Ha megtenné, egy csomó pénztől esnének el.

marlboro

A nagymamájánál lakó Ilham Muhamed, 5 éves kora óta rendszeres dohányzó. Ha nem kapja meg a nagyitól a cigire szánt pénzt, nem hajlandó iskolába menni és eszelős hisztibe kezd.

Siu – aki szülei miatt maga is bevándorlónak számít – a képekkel szerette volna felhívni a figyelmet egy veszélyeztetett kultúrára és kiszolgáltatott emberekre.

Azok a gyerekek úgy lélegeznek, mint az öregemberek, köszönhetően annak, hogy körülbelül cigivel a szájukban jöttek világra. Pofátlanul fiatal korban kezdik a dohányzást, valamelyikük napi két dobozzal is elszív, pedig még csak gyerek. A Marlboro Boys azt igyekszik megmutatni, hogy a kulturális és gazdasági szabályoknak köszönhetően, az indonéz kölykök életéből egyszerűen kimarad az ártatlan gyermekkor.

marlboro

Egy piciny indonéz falu fiatal lakója, Dihan Muhamad, aki korábban napi két doboz cigarettát is elszívott, bár állítása szerint az adagot azóta csökkentette. A háttérben az anyja épp fiatalabb öccsét szoptatja, aki valószínűleg szintén a dohány rabja lesz.

marlboro

Iham Hadi négy évesen kezdett el dohányozni és jelenleg két doboz cigi a napi adagja.

marlboro

Az ifjú Ompong – melynek jelentése fogatlan – büszkén pózol cigarettájával.

marlboro

Az Eman nevű fiú egyik kezében egy zsáknyi üdítőt markolászik, másikkal pedig rutinosan szorítja kedvelt bagóját.

marlboro

A napi egy doboz staubot elfüstölő Andika Prasetyo éppen „cigi szünetet” tart, miközben a többi gyerek inkább az internetkávézóban gyújtott rá.

marlboro marlboro

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top