+ művészet & politika

Királyok titkaira derül fény

nigéria

Nincsenek hivatalos adatok a jelenleg uralkodó királyok számáról, valószínűleg annyi király van, ahány törzs.

Nigéria uralkodóit, öltözködési stílusukat, építészetüket és környezetüket mutatja be a budapesti Néprajzi Múzeumban péntektől látogatható fotókiállítás.

George Osodi nigériai fotós képei bepillantást engednek a nigériai uralkodók életmódjába, rajtuk keresztül pedig a különböző törzsek legbelsőbb köreinek életébe. A királyok pompás, teljes díszben készült hivatalos portréját az uralkodók rövid életrajza kíséri, valamint ismertető az adott törzs szokásairól és történetéről.

A fotográfus célja,

hogy országa gazdag kultúráját az érdeklődők elé tárja, és az uralkodók bemutatásával, építészetük, öltözködési stílusuk és személyiségük megörökítésével is tisztelegjen előttük, hiszen „ők vigyázzák Nigéria kulturális örökségét és a békét” .

Nigéria Afrika egyik legnagyobb és leggazdagabb

országa, amely gazdag ősi és modern hagyomány- és szokásvilággal, valamint megannyi apró királysággal rendelkezik. Az európai gyarmatosítás előtt számtalan kis monarchia volt a régióban egy-egy király vezetésével, akik ellátták a falubeli diplomáciát, megoldották az öröklési kérdéseket és elejét vették a zsarnokságnak. A brit gyarmatosítók szintén kineveztek új királyokat és létrehoztak új királyságokat. Annak ellenére, hogy nincsen alkotmányos szerepük – a monarchiát mint államformát 1963-ban eltörölték, és ezzel Nigéria nemzetközösségi köztársasággá vált – a királyságok továbbra is fontos szerepet töltenek be az ország politikai életében.

A királyok igen nagy tiszteletben állnak

törzsükben, és annak ellenére, hogy nagyon kevés információ áll rendelkezésre Nigéria különböző királyságairól, szerves részei az ország történelmének. Nincsenek hivatalos adatok a jelenleg uralkodó királyok számáról, valószínűleg annyi király van, ahány törzs. Sajnos a fiatalabb generációhoz tartozók nem mindig tudnak kötődni hagyományos szerepükhöz, és azonosulni vele – mindamellett a letűnt idők ezen emléke él: a királyok az ősi tradíciókat őrzik, bölcsességük és hatalmuk megbecsült – olvasható a múzeum ajánlójában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top