+ Irodalom

Nem olyan jó a magyar irodalom

réz pál

Huszonöt év alatt már kiderül. Vannak most is nagyon tehetséges fiatalok, de nagy kiugrás nem volt.

Réz Pál a Holmi főszerkesztője volt 25 éven át, emellett műfordító, irodalomtörténész, kritikus, a kortárs magyar irodalom szakértője. Most Várady Szabolcs kapja meg a feladatát, ahogy a Magyar Narancsnak mondta, 84 évesen már ne szerkesszen az ember lapot.  “Minden hónapban 300 oldalt adtam le. Nem ­állítom, hogy mind remekmű volt – nem születik minden hónapban 300 oldal remekmű. De abban biztos vagyok, hogy jó néhány vers, novella, kritika megmarad abból, amit a Holmi közölt. A klas­szikus irodalomtörténetben helyünk lesz.

Legalább 30 olyan mű jelent meg nálunk, ami maradandónak ígérkezik. De azért gondolja meg, hogy 1908-ban, amikor a Nyugat indult, Osvát az első évfolyamban Adyt, Babitsot, Kosztolányit, Móriczot tudta közölni. Én ilyen lapszámot nem tudtam volna kiállítani, az én véleményem szerint nem olyan jó a magyar irodalom. Huszonöt év alatt már kiderül. Vannak most is nagyon tehetséges fiatalok, de nagy kiugrás nem volt. Furcsa, hogy a kommunizmusban több jelentős író alkotott, mint a szabad időkben. Könyvkiadónál dolgoztam, elképesztően sok nagy író volt a legvadabb cenzúra idején. Kassáktól kezdve Nagy Lászlóig, Pilinszkyig.”

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Darázs szerint:

    Meg is kellene válaszolni, miért “nem olyan jó a magyar irodalom”, miközben a Holminak “a klas­szikus irodalomtörténetben helye lesz.” Hát azért, mert a rendszerváltás után a korifeusok újra beletaszítottak bennünket a 100-120 évvel ezelőtti közállapotokba, a kiszolgáltatottságba, rabszolgaságba, jövőkép nélküliségbe és oligarchia-uralomba, az elitek újra elárulják és kifosztják a saját népüket-államukat, immáron 21. századi technikával. És erről az életérzésről, valamint arról, hogy az elitek már megint miért nem tudják jól működtetni az államot, miért rontanak megint mindent el, már 100-120 éve is mindent megírtak Móriczék. A természetet és az embert kizsákmányoló, mindent felzabáló, szétziláló és szétrohasztó köpedelem-kapitalizmus mentén, egy olyan múltú, jelenű és sorsú országban, mint a magyar, ugyan miért bontakozna ki igazán szép szál virág az ugaron? Agyonverték még a csírájukat is, még időben. Ide ügynökök, brókerek, szélhámos politikusok, dilettánsok, új ködevők, futóbolondok és celebek kellenek sertéstelepnyi országot üzemeltetni, vályúfelügyelőnek és szórakoztató ripacsnak, miközben csámcsog a nép.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top