+ Gondolat

Ferenc pápa bottal üti a pedofil papokat – frissült

ferenc pápa ukrajna

A Szentszék nem adna a pápa szájába bizonyos mondatok. Eddig ezt írtuk: Egy gyermek megrontása a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni, mondta Ferenc pápa a La Repubblica főszerkesztőjének.

Keresés a weben

Az egyházat lepraként fertőző pedofíliáról, a papi nőtlenségről és az olaszországi maffiával szembeni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa a La Repubblica című olasz balközép napilapban vasárnap megjelent interjúban, ahol kőkeményen fogalmazott: bottal lép fel a pedofil papokkal szemben.

Egy gyermek megrontása a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni – mondta a katolikus egyházfő a beszélgetésben, amelyet  volt főszerkesztőjével folytatott.

Ferenc pápa ismeretei szerint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés nagy része családi vagy baráti környezetben történik.

Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is. És még ennél is többen vannak, akik tudnak róla, de hallgatnak, büntetnek anélkül, hogy felfednék az okát. Én ezt a helyzetet fenntarthatatlannak tartom, és szándékomban áll a megkívánt szigorúsággal fellépni ellene.

– mondta Ferenc pápa azután, hogy július 7-én a papi pedofília hat áldozatával találkozott a Vatikánban. Ekkor az egyházfő bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól, hangsúlyozva, ezeknek a papoknak nincsen helyük az egyházban.

A La Repubblicának Ferenc pápa:

A pedofília leprája megfertőzi az egyházat is… Mint Krisztus, bottal lépek fel a pedofil papokkal szemben.

A papi cölibátusra vonatkozó kérdésre Ferenc pápa azt válaszolta, hogy a papi nőtlenséget a 10. században vezették be:

…a probléma fennáll, de nem nagy súlyú. Idő kell hozzá, de vannak megoldások, és meg fogom ezeket találni.

Ferenc pápa az interjúban kitért az olaszországi szervezett bűnözésre is. A pápa június 21-i calabriai látogatása során kiátkozta az egyházból a maffia tagjait. Ezután az olasz bűnszervezetek börtönben levő tagjai megtagadták a misére járást. A dél-olaszországi vallási körmeneteket pedig továbbra is a maffia szervezi.

Az egyházfő a maffiózók “rendszeresen templomba járó” édesanyjaihoz, feleségeihez és más nőrokonaihoz intézte a kérdést:

Ezek az asszonyok azt hiszik, hogy az Úr megbocsátja a gaztetteket?

Ferenc pápa szerint az egyház nem hagy fel a maffiával szembeni küzdelemmel akkor sem, ha

egyes papok szemet hunynak felette, és gyenge a szervezett bűnözéssel szembeni polgári bejelentés is.

Ez a harmadik alkalom, hogy Ferenc pápa az olasz balközép napilapnak adott interjút tavaly szeptember és október után.

(A cikk Sárközy Júlia MTI-tudósításának szerkesztett változata)

Pontosította a szentszéki szóvivő vasárnap a La Repubblica című olasz napilapban aznap megjelent, Ferenc pápával készített interjú két mondatát.

A lap honlapján is megjelent pontosításban Federico Lombardi magyarázatként hozzáfűzte, hogy szerinte nem klasszikus értelemben vett interjúról van szó, mivel rögzített válaszok helyett a cikk szerzője a pápával folytatott beszélgetést emlékezetből idézte fel. Lombardi atya közölte, hogy a cikkben szereplő két kijelentés “nem adható a pápa szájába”.

A szentatya az interjúban egyebek között az egyházat fertőző pedofíliáról beszélt. A lapban eredetileg megjelentek szerint azt mondta: “Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is”.

Lombardi az utóbbi mondatot pontosította utóbb, kérve, hogy ne tulajdonítsák a pápának azt a kijelentést, hogy a pedofilok között bíborosok is vannak.

Ferenc pápa másik témája a papi nőtlenség, a cölibátus volt. A lapban megjelentek szerint az egyházfő azt mondta, hogy a papi nőtlenséget a 10. században vezették be, “…a probléma fennáll, de nem nagy súlyú. Idő kell hozzá, de vannak megoldások, és meg fogom ezeket találni”.

A szóvivő szerint viszont “nem adható a pápa szájába” az a kijelentés, miszerint a papi cölibátusra ő talál megoldást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top