+ Irodalom

Rémes a legtöbb gyerek-Biblia, de… – könyvkritika

Biblia

Noé és az özönvíz, Szodoma és Gomora történetében kicsit furcsa Isten végtelen szeretetét bizonyítani.

Mint mindenből, Bibliából is készültek és készülnek gyerekeknek szóló, leegyszerűsített változatok. Nekünk is volt vagy háromféle, egymás mellett tároltam őket kábé két és fél méter magasan, a legfelső könyvespolcon, ahová már felmászni sem tud gyerek. Nem mintha megátalkodott ateista lennék, a Biblia kultúrtörténeti jelentőségével is tisztában vagyunk, az sem feszélyezett volna minket, hogy úgynevezett „nehéz témák” kerültek volna elő (ha a görög-római mondavilág és a Shakespeare mesék belefértek esti mesének, a bibliai történetek sem ütötték volna ki a biztosítékot a srácainknál).

De egyszerűen rémesek voltak, azok a gyerek-Bibliák.

Az egyik elferdített, lebutított történetekkel volt tele, a másik nyelvezete nem sokkal volt egyszerűbb, mint a Károli-Bibliáé, a harmadik illusztrációi, nos, azok pedig olyanok voltak, mintha az én kicsi pónim képi világát kereszteztük volna egy ókeresztény ikonosztázéval. A fentiek következtében gyermekeim bibliai műveltsége meglehetősen alapszintű maradt, egészen addig, míg rá nem találtam a Koinónia Kiadó kötetére.

Jézus meséskönyve, a Biblia – így a cím.

Gyakorlatilag mindent elmond a könyvről, már a briliáns illusztrációkon kívül. Mert elsősorban Jago (többszörös díjnyertes angol illusztrátor) képei teszik fantasztikussá és gyerek-közelivé ezt a kiadványt. Mert ezek a képek nem szépek. Csodálatosak, érzékletesek, ízlésesen harsányak, megvan bennük a bibliai tájak színpompája, de nem giccses és nem hivalkodó. A rajzoló bátran váltogatja a nézőpontokat, meglepő, idegen perspektívákat választ, nem fél torzókat, elnagyolt, félbehagyottnak tűnő figurákat papírra vetni. Még humorizálni is van mersze, nem vaskos, harsány viccekkel persze, csak finom, kedveskedő kis fricskákkal (kedvencem a Ninive – Nem Ninive útjelző tábla Jónás történeténél). Egyszerűen jó kézbe venni ezt a könyvet, gyereknek és felnőttnek egyaránt, lapozgatni, nézegetni akár.

Biblia

És szerencsére a szöveg majdnem olyan jó, mint a képek. A könyv koncepciója, hogy a Biblia történeteit egy gondolat, a Krisztusi megváltás gondolatának a történetére fűzi fel. Nagyon szépen igazodik ez a gondolatmenet a megújuló-félben lévő egyházak, de még több kisegyház tanításaihoz is. A történeteket erősen leegyszerűsítette a szerző, Sally Loyd-Jones, de a legtöbb helyen szerencsésen elkerülte a bugyutaság, a sziruposság csapdáját (amibe előszeretettel potyognak bele egyéb, vallásos gyerekkiadványok). Mind az Ószövetségből, mind az Újszövetségből bekerült az összes fontos történet, követhető a Biblia belső, logikai rendje. A felnőttek minden bibliai mese előtt megtalálhatják a vonatkozó versekre való utalást, tehát ha esetleg tovább kérdez, érdeklődik egy gyerek, könnyűszerrel utána tud nézni a szülő az „eredetiben”.

Minden történetet Isten

végtelen szeretetének bizonyítására használ fel a szerző. Ez egy kicsit furcsa Noé és az özönvíz (és főleg akik nem kaptak jegyet a bárkára) esetében, Szodomát és Gomorrát nem is említve (nem is említik), de alapjában véve üdvözlendő, gyerekeknek-felnőtteknek boldogító ez a megközelítési mód.

biblia

A magyar fordításért Zágoni Balázs (Barni-könyvek) felel. Egyszerre próbált alkalmazkodni a Biblia és a modern beszélt gyerek-ifjúsági nyelv követelményeihez – és nagyon jól sikerült megoldania ezt a szinte lehetetlen feladatot. A szöveg mondatai egyszerűek, világosak, könnyen követhetőek, a szóhasználat pedig csak itt-ott csúszik el a köznapiság igénytelensége felé (a hamburger és a manóba! kissé helyzet-idegennek tűnik). Ugyanakkor nagyon „menő” a nyelvezet: biztos vagyok benne (és személyes tapasztalat is), hogy szívesen olvassák a gyerekek.

A Biblia tényleg elképesztően fontos ahhoz, hogy az emberek, a gyerekek megértsék az őket körülvevő világot, huszonegyedik századi Európát. Akár hívők vagyunk, akár ateisták, nekünk, szülőknek kutya kötelességünk megismertetni gyerekeinket a Könyvek Könyvével. Erre a Jézus meséskönyve, a Biblia tökéletes megoldás. Igazi hiánypótló, régen várt kiadvány. Köszönjük a Koinoniának!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top