+ Ajánló

Múzeumok éjszakája: a 10 legizgalmasabb ajánlat

múzeumok

Szakállnövesztő verseny, költőkaszinó, kutyás járőrözés… Még nincs késő! Tervezzétek meg velünk, hová mentek a Múzeumok Éjszakáján. Múzeumra fel!

Még nincs késő! Tervezzétek meg velünk, hová mentek a Múzeumok Éjszakáján! Összegyűjtöttük a tíz legizgalmasabbnak ígérkező programot. Múzeumi inszomniára fel!

1. Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum:

A Ludwigban a Hantai Simon életművéből készült tárlatot és Reigl Judit Űr és extázis című időszakos kiállítást lehet éjszakába nyúlóan látogatni. Hantaihoz kapcsolódóan exkluzív tárlatvezetésen is részt vehetünk Lakatos Márk, stylist-tal, a Pliage-műhelyben Hantai festészeti technikáival ismerkedhetünk meg. Reigl Juditos nyomozós játék is lesz: Reigl festményein rejtőző színek, formák, alakzatok után nyomozhatunk.

Novák Péter, Szabó Győző és vendégeig 60 perces zenés táncos improvizációval készülnek a Ludwig Múzeum gyűjteményi műremekeinek felhasználásával.

Mészáros Béla, a Katona József Színház színésze az 50-es, 60-as években készült diafilmeken keresztül a kor életérzését mutatja be humoros mesék formájában.

De lesz zene is, tánc is: a Lamm Dávid Trió koncert jazz-dallamaira ringatózhatunk, a Dorothy‘s Legs nevű formáció punkos attitűddel kevert szintipop-ot játszik majd.

„genderstudies 1” címmel Dányi Viktória, Molnár Csaba és Porteleki Áron ad elő tánc produkciót, de tánc előadást láthatunk Biczók Anna és Meszerics András duójától is.

Lesz tehát minden, amire a kortárs művészetre éhezőknek szüksége lehet: Hantai, Reigl, Novák Péter, jazz meg dj-k, meg pszichedelikus tánc.

2. Petőfi Irodalmi Múzeum:

A PIM időszakos kiállításai közül a legizgalmasabb talán az idei Madách-évforduló aprópójából összerendezett Az ember tragédiája színeihez 50 éve készült illusztrációkból készült kiállítás. Bálint Endre, Feledy Gyula, Gy. Molnár István, Hincz Gyula, Kondor Béla, Lukovszky László, Martyn Ferenc, Pásztor Gábor, Raszler Károly, Szántó Piroska, Tóth Imre és Würtz Ádám műveinek befogadását különféle számítógépes installációk is segítik. Az illusztrációk mellett sor kerül mind a költő életútjának, mind Az ember tragédiája színeinek virtuális bemutatására.

Az esti programok Budapesti Vonósok kamarakoncertjével indul.

Ezzel párhuzamosan nyit a Költőkaszinó Nyugat-rulettel, anagramma-halászattal, jojóbajnoksággal, bűvésztrükkökkel. Labirintusos, szabadulós játék is lesz irodalmi feladványokkal, melyhez szükségeltetik még némi leleményesség és krimi-logika.

Szabó T. Anna szövegkollázst, felolvasós előadást készített Weöres Sándor és Károlyi Amy műveiből, leveleiből, visszaemlékezéseiből.

Ha végtelenül magányos és elkeseredett szinglik vagyunk, merüljünk el a fiktív szerelem világában: szerelmi vallomásokat hallhatunk a magyar es világirodalom legjobb szerzőinek tollából, Pesti Magyar Színház Színiakadémia tagjainak előadásában.

De nem maradunk buli nélkül akkor sem, ha a PIM-ben töltjük el a Múzeumok Éjszakáját. A Kistehén zenekar játszik slammer vendégekkel: Benke Hunor, Bock Balázs, Színész Bob, Tolnai Eszti és a Lukrecia Protellor, valamint DJ és VJ közreműködőkkel. Éjféltől pedig Retro-partiban bulizhatunk, rock and roll tanítással egybekötve.

3. FUGA – Budapesti Építészeti Központ:

A FUGA-ban bár mennyiségre kevesebb programot találunk, de az a kevés annál érdekesebb. A Szatellit-módszer, avagy a Magyar Guggenheim című diplomaprojekt, három egyetem hallgatóinak együttműködésében, egy fiktív budapesti Guggenheim Múzeum gondolatával foglalkozik. Bencsik Barnabás, Frazon Zsófia, Mélyi József és Sebestény Ferenc a kiállítók bevonásával beszélget a kiállított tervekről, egy új budapesti múzeum kérdéséről és a magyar intézményrendszerről.

Tér(d)hajlatok címmel nyílik meg éjjel Vizsolyi János szobrászművész kiállítása.

A 2014-ben alakult Love Beggars Énekeggyüttes a reneszánsz szerelem módozatait mutatja be a Múzeumok Éjszakáján a FUGA-ba látogató közönségnek, párhuzamba állítva a 20. századi popkultúra acapella terméseivel. Morley, Gesualdo, Lassus, Dowland, Tallis, Byrd és még sok más szerzői művei hangzanak el a különleges vokális élmény-túrán.

4. Holokauszt Emlékközpont:

Izgalmas programot ígér a Holokauszt Emlékközpont is. Időszakos kiállítás Kádár György festőművész láger-sorozata. A művész 1944. június 15-től 1945. május 24-ig öt lágert járt meg. Már a táborokban készített vázlatokat, kis jegyzeteket az ott átéltekről és látottakról.

A VB. bűvöletében pódiumbeszélgetésen vehetünk részt, melynek témája a magyar foci legendás korszakát megelőző, az 1890-es évektől induló fél évszázad. E korszak úttörői, mecénások és klubalapítók nem csekély mértékben járultak hozzá a későbbi sikerekhez. A beszélgetés résztvevői: dr. Andreides Gábor történész, dr. Dénes Tamás sportszakíró. A beszélgetést vezeti: dr. Borbély Zoltán a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori jogi igazgatója és szóvivője.

Hátborzongatóan érdekesnek ígérkezik Pécsi Tibor előadása is, aki bemutatja miért, kinek és hogyan üzentek a deportáltak az Auschwitz-Birkenau felé robogó vagonokból.

A fülünk sem fog unatkozni. A Zenehíd – Youth for Israel című koncerten modern hangszerelésben szólalnak meg yiddis népzenei motívumok, ízelítőt adva napjaink izraeli zenéjéből.

Dr. Csősz László a holokauszt egyik szimbólumáról, a sárga csillagról tart előadást. A szimbólum egy stigma, amelynek viselőjét kirekesztette magából környezete. Megtudhatjuk mikor és hogyan viselték, és kik kötelezték őket a szégyenteljes „kitűző” viselésére?

5. Közlekedési Múzeum:

Akinek már elege van a művészvilágból látogasson el a Közlekedési Múzeumba ma este. A múzeum parkolójából startolnak a 10-ik Budapest Classic Grand Prix old timer résztvevői.

A múzeum emeletén egy szimulátor segítségével teheted próbára az ügyességed és a hajóvezetői képességed. Ha még nem csomóztál kötelet, kíváncsi vagy arra, hogyan használták korábban a szextánst, milyen árufajtákat szállítanak napjainkban a legjelentősebb folyónkon, érdekel a dunai hajózás világa, itt a helyed!

Készíthetsz láthatósági matricát biciklire.

Szakmuzeológus vezetésével ezen a napon megtekinthető a vámházban berendezett budapesti Duna-hidakat bemutató kiállítás is.

Kerékpáros ügyességi pálya és közlekedésbiztonsági pálya várja a gyerekeket.

Működő autó- és helikopter modellek bemutatóját is megtekinthetjük, valamint mászófalat is állítanak fel a kihívások kedvelői számára.

6. Mesemúzeum és Meseműhely:

A gyerkőcöt legszívesebben a Mesemúzeumba vinnénk. Az állandó kiállítás biztosan lefoglalja egy ideig. Mesebeli 7 próba című kiállításon a pöttöm végigjárhat egy meseutat és közben teljesíthet 7 próbát. Ha elég ügyes – márpedig az, akkor a próbák végén ő lehet a király (mindkét értelemben).

A gyerekek találkozhatnak Csukás Istvánnal, sőt a Kompánia Színházi Társulat Csukás-kalandpályáján is részt vehetnek. Lesz nagy ho-ho-horgászat, festéktüsszentés és sárkányszelidítés.

A piciknek az este végén Kovácsovics Fruzsina énekel és gitározik.

7. Rendőrmúzeum

A gyerekek számára szintén izgalmas lehet, a Rendőrmúzeum délutáni programja: a gyermekek körutazást tehetnek rendőrautóval a Mosonyi utca udvarán a BRFK Közrendvédelmi Főosztály által biztosított gépjárműben.

Este a Rendőrmúzeum látogatói ezen betekintést nyerhetnek a kutyás járőrök mindennapi tevékenységébe, feladataiba, a szolgálati kutya alkalmazási módjaiba (üldözés, elfogás, nyomkövetés stb.).

A múzeum közelharc- és intézkedéstaktikai bemutatót is tart. A bemutató során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a rendőrségnél alkalmazott testi kényszer, elvezető fogások, lefegyverzések és egyéb, a közelharc során alkalmazott technikákba.

De lesz még más kutyás bemutató is, ahol megnézhetjük, hogyan keresnek drogot a szolgálati kutyák.

Az ORFK Készenléti Rendőrség Lovas Alosztálya különböző lovas manővereket és feladatokat mutat be a múzeum látogatóinak.

8. Néprajzi Múzeum:

A Néprajzi Múzeum romkocsmává alakul: egész éjszaka kényelmes fotelekben, babzsákokban heverészhetsz, biciklis körhintán foroghatsz, zenére lazulhatsz, kapával szelfizhetsz és megnézhetsz egy drótostótot élőben!

A múzeum programjában meglehetősen nehéz konkrét információkat, kedvcsináló leírásokat találni. Kevés az infó, de az biztos, hogy már késő délután bekapcsolódhatunk egy Sámán túrába. Az Európa gyűjteményi raktárban Kerezsi Ágnes néprajzkutató vezet majd körbe minket.

Időutazó túrán is részt vehetünk: ifjú párok mosolyognak majd monarchiabeli képeslapokon.

Lesznek filmvetítések, egy érdekes előadás a műtárgyvédelemről, melyet Fábián Mária, főrestaurátor vezet.

Tárlatvezetést kapunk Katona Edittől és Koltay Erikától Szerelmi szálak a magyar nép hagyományos kultúrájában címmel.

A Múzeumok Éjszakáján fontos szerelembe esni. Sós Ágnes Szerelempatak című filmjét mutatja be a múzeum. A film egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült. A filmvetítést követően egy beszélgetést is meghallgathatunk, melynek résztvevői: Vajda Mária néprajzkutató, Czingel Szilvia néprajzkutató, Katona Edit néprajzkutató, Fülöp Hajnalka néprajzkutató.

9. Ráday Soho Kulturális Egyesület – Nyitva Vagyunk! Kulturális Fesztivál a Ráday utcában:

Ha unod a beszélgetéseket, vetítéseket, csendben ülős programokat, sétálj kellemes másfél órát a Ráday Soho Kulturális Egyesülettel! A tervezett útvonal első állomása a Kálvin tér, ezt követően a Ráday utca építészeti-kultúrtörténeti emlékeu, az Ybl palota és a Hild épület érintésével a felújított Ráday gyűjtemény, Biblia Múzeum, majd a Bakáts téri Ybl tervezte katolikus templom, végül a Knézits utcán át az Iparművészeti Múzeumig juthatnak el. Az itt gyülekezők pedig ezen az útvonalon indulhatnak vissza a Nemzeti Múzeumig.

Ha séta, akkor utca, ha utca, akkor utcazene. Ráday Utcazene Fesztivál még vasárnap is vár, lenyűgözően változatos gitárzenével.

Rendhagyó divatbemutatót is láthatunk. „I want to ride my recycle” Rostás Zoltán és Huszanyik Éva divatbemutatója a Fesztivál keretein belül. Az iparművészek divatbemutatókkal és a kiállításokkal szeretnék felhívni az emberek figyelmét a hulladék újrahasznosításának fontosságára és a szelektív hulladékgyűjtésre.

10. Magyar Természettudományi Múzeum:

Ha valami igazán monumentálisra vágysz, irány a Magyar Természettudományi Múzeum! Ezen az estén az utolsó magyar polihisztorra, Herman Ottóra emlékezik a múzeum. Az ő nyomdokain haladva egészíthetik ki a játékos kedvű látogatók az erre az estére kiadott Természetrajzi Füzetek sorozat egyetlen mai kötetét. A kalandtúrán fontos lesz az ész és a belbecs, de aki a külcsínyre szeretne adni, az se kerülje el a múzeumot. 18 órától indul útjára a Szakállnövesztő viadal és szakállszépségverseny, értékes nyereményekkel.

Megihletődhetünk a Természetábrázolók Kuckójában is. A KTK Klub megmutatja, hogyan készül az igényes természetrajz. Bepillantást engednek a valósághű, tudományosan hiteles rajzok készítésének mikéntjébe. Művészi vénával érkezők előnyben, de aki a kiállítási épületbe belépve egy szikrányi ihletet kap már jó nyomon jár.

A Halászati mi micsoda állomáson a halak, a halászat és a horgászat rejtelmeibe nyerhet bepillantást a közönség. Majd hálók szövevénye között vezet az út a pókvadászok megismeréséhez. Az első természetleírók példáját követve fedezhetjük fel az ízeltlábúak sokszínű világát. Az érdeklődők a túzok, az ugartyúk, a fogoly és a fürj által ismerkedhetnek a puszta madaraival.

Ciripelő szervek című állomáson megmutatjuk, mivel és hogyan képesek hangokat képezni az ízeltlábúak, majd hangszerkészítő blokkunkban a természet eszközeit hívjuk segítségül egy kis éji zene s néhány hang megszólaltatására.

Tessék tehát egy kiadós délutáni szunyókát beiktatni, aztán frissen, kipihenten elindulni egy vagy akár több múzeumba! Remélhetőleg mindenkit ott ér majd a reggel. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top