Archív

6 ezer eurós irodalmi ösztöndíj fiatal szerzőknek

A kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére irodalmi ösztöndíjat hoz létre Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a ma­gyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal kitüntetett mecénása, támogatója.HorvthPter-FOTO kicsi

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű né­metor­szági meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra. Az ösztöndíj neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke), Esterházy Péter író (az ösztöndíj védnöke), Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár (kurátor).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át a kultúrát, az irodalmat támogató budapesti vendéglátóhelyek vala­melyikén – első ízben 2013. október 10-én, csütör­tökön 19 órakor a Kék Ló Fashion Pubban (VII. Kazinczy u. 11.).

A jelöltek nevét, a kuratórium által összeállított Top10-es listát a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozza. A versenyben maradt három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelölt nevét egy héttel a díjátadás előtt ismerteti, a díjazottról pedig átfogó portrét közöl.

A Horváth Péter irodalmi ösztöndíj idei jelöltjei:

Bartók Imre (1985)

Fém (Kalligram, 2011), A patkány éve (libri, 2013)

Csobánka Zsuzsa (1983)

Bog (Szoba Kiadó, 2009), Hideg bűnök (Kalligram, 2009), Belém az ujját (PRAE-JAK, 2011)

Krusovszky Dénes (1982)

Az összes nevem (Széphalom, 2006), Elromlani milyen (Kalligram, 2009), A felesleges part (Magvető, 2011)

Simon Márton (1984)

Dalok a magasföldszintről (L’Harmattan, 2010), Polaroidok (libri, 2013)

Sirokai Mátyás (1982)

Pohárutca (JAK, 2008), A beat tanúinak könyve (libri, 2013)

Szabó Marcell (1987)

A szorítás alakja (JAK-PRAE, 2011)

Szálinger Balázs (1978)

Kievezni a vajból (Erdélyi Híradó-Előretolt Helyőrség, 1999), Zalai Passió (Erdélyi Híradó-Előretolt Helyőrség, 2000), Első Pesti Vérkabaré (Palatinus, 2002), A sík (Ulpius-ház, 2005), A százegyedik év (Magvető, 2008), M1/M7 (Magvető, 2009), Köztársaság (Magvető, 2012)

Szőcs Petra

Kétvízköz (Magvető, 2013)

Vári György (1978)

Buchenwald fölött az ég. Kertész Imre (Kijárat, 2003) Az angyal a részletekben (Kalligram, 2004)

Závada Péter (1982)

Ahol megszakad (libri, 2012)

Prof. Dr. Horváth Pétera Stuttgarti Egyetem Controlling
tanszékének nyugalmazott
tanszékvezető professzora; a Horváth & Partners
vállalatcsoportalapítója; a Horváth AGFelügyelő
Bizottságának elnöke

Horváth Péter 1937-ben született Sopronban. 1956. november 9-én a zöld határon hagyta el Magyar­országot. Németországba ment, 1962-ben az Aacheni Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett, majd 1965-ben Münchenben végzett mérnök-közgazdászként. Tanársegéd lett az egyetemen, fokozatosan emelkedett a tudományos ranglétrán, 1973-ban habilitált. 1975-ben a Darmstadti Egyetemen lett professzor. 1981-ben a Stuttgarti Egyetem Controlling tanszékének vezetőjévé nevezték ki. Ugyanebben az évben megalapította vezetési tanácsadó cégét, az IFUA Consultingot (az IFUA betűszó az Institut für Unternehmensanalysen, azaz vállalatelemző intézet rövidítése). A céget később átkeresztelték a Horváth & Partners névre. Elsősorban német nyelvterületen bővült a tevékenység, de létszámát tekintve a stuttgarti után a magyar iroda a második legnagyobb a csoportban. Stuttgart és Budapest mellett Berlinben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Münchenben, Bécsben, Zürichben, Bukarestben és Abu Dhabiban van irodája a csoportnak. A 400 munkatárssal működő, világszerte elismert cégcsoport a vállalati tanácsadói szakma legszűkebb élvonalába tartozik. A Horváth & Partners 2006-tól tagja a független tanácsadó cégeket tömörítő nemzetközi Highland Worldwide hálózatnak.

Horváth Péter díszdoktor a Budapesti Corvinus Egyetemen, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemen és a németországi European Business Schoolon. Több száz cikk és számos szakkönyv szerzője. 2001-ben stuttgarti székhellyel alapítványt hozott létre a magyar-német kulturális, tudományos és menedzsment-kapcsolatok fejlesztésére. Ilyen irányú erőfeszítéseit 2006-ban „Pro Cultura Hungarica” kitüntetéssel ismerte el a magyar állam.

Horváth Péter már visszavonult a cég operatív vezetéséből, de elnöke a nemzetközi csoportot összefogó Horváth AG felügyelőbizottságának, s a tudományos életben is aktív. 2002-ben a vállalati működés vizsgálatára kutatóintézetet alapított International Performance Research Institute (IPRI) néven. A Stuttgarti Egyetemen 2005 óta emeritus professzor. Szerkesztője a „Controlling” és „Wissenschaftsmanagement” szakfolyóiratoknak. Mostanság leginkább a „zöld kontrolling” foglalkoztatja, vagyis az, hogy a környezetbarát működést hogyan lehet beépíteni a vállalati folyamatokba, méghozzá gazdaságilag hatékonyan. Küzdőképességére jellemző, hogy noha csak 50 éves kora után kezdett el futni, a mai napig lefutja a New York Maratont.

Horváth Péter háttérbe húzódó, szerény személyiségén, és a szakmájában őt vitathatatlan tekintéllyé emelő üzletemberi kvalitásain túl nagy­vonalú mecénási tevékenysége alapján is ismert. Vallja, hogy az anyaország imázsa külföldön leginkább a kultúra eszközeivel, a kultúra erejével formálható, alakítható. Ennek jegyében alapítványt hozott létre, s a Péter Horváth Stiftung az idők során a kortárs magyar kultúra baden-württembergi jelenlétének a legmeghatározóbb támogatója lett. Ma már gyakorlatilag nincs olyan jelentős kulturális program, előadás a tartományban – legyen az a Bartók Vonósnégyes, a Fesztiválzenekar fellépése, a Nobel-díjas Ker­tész Imre estje vagy Nádler István kiállítása –, ami ne az ő közreműködésével valósulna meg. Azért is lehet ez így, mert Horváth Péter nem csupán a legsikeresebb Magyar­or­szágról elszármazott üzletemberek egyike, hanem finom ízlésű kultúr­ember, aki a magyarországi kulturális-művészeti életről naprakész ismeretekkel rendelkezik.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top