Archív

Poós Zoltán: Állami Áruház – irodalmi design album

PZ portre

A kilenc év után felújított sikerkönyv eddig négy kiadást ért meg, az új kiadás pedig több mint 120 szocreál fogyasztási cikket elevenít meg páratlan humorral a Traubitól a Sokol rádióig. Könyvismertető és részlet a könyvből.

AllamiAruhaz VetkozostollVetkőzős toll

Tipikus bécsi szuvenír, akár a Creme 21, a Fa dezodor és a gyöngyvirág illatú szappan. A bárszekrényben talált rá Józsika a Havanna Club üveg mellett. A kacsintós pénztárca nyugati testvére, a törékeny, de pótolhatatlan álmok megtestesítője.
A tervezőknek nem jelentettek kellő kapaszkodót a viktoriánus szabályok. Ha a tollat fejreállítottuk, a hölgyről lecsorgott a fekete fürdőruha, és a tudat képzeletbeli ekevasa kisiklott barázdáiból. Maga a nő mint az erotika kettős ügynöke az ötvenes évek amerikai pin-up modelljeire emlékeztetett. Kis matatás a térd fölött és a tudat alatt – remekül oldotta az unalmat az esti iskolákban és a technikumokban.
Nem mondhatnánk, hogy a csajok a Föld nevű létesítmény legjobb női voltak, de Józsikának kellő izgalomfokozót jelentettek. Idétlenül vágták ki a lányokat, és nem illesztették pontosan egymásra testrészeiket. Minden szerelem darabokban, minden Egész eltörött. (…)

Poós Zoltán Állami Áruház című irodalmi design albumát Winkler Nóra mutatja be október 7-én, a Design Heti WAMP-on. A kilenc év után felújított sikerkönyv eddig négy kiadást ért meg, az új kiadás pedig több mint 120 szocreál fogyasztási cikket elevenít meg páratlan humorral a Traubitól a Sokol rádióig. A vasárnapi kötetbemutató mellett egy mini design kiállítással is jelentkezik a CollectiveArt kiadó a szerző magángyűjteményének darabjaiból.

Moncsicsi

AllamiAruhaz MoncsicsiA moncsicsi 1974-ben született. Magyarországra, mint abban az időben minden, öt-hat éves fáziskéséssel érkezett. A mangakultúrával oldalági rokonságban álló, a maci és majom klónozásából megteremtett homonkulusz nálunk a nyolcvanas évek elején jött divatba.
Moncsicsivel mindent el lehetett adni, lánykapénztárcát, pólót, táskát, kifestőt, poplemezt. Főképp persze magukat a moncsicsiket, amelyek közül a kerti törpe mérettől a hajgumira szerelt változatig válogathattunk. Legnépszerűbb az a majmocska volt, amelyiknek ha összenyomtad a hátát, kitárta karjait, hogy belecsimpaszkodhasson a kislányok ruháiba. A moncsicsi kizárólag lánykajáték volt. (…) A moncsicsikorszak nem múlt el nyomtalanul, a Mónikákat azóta becézik Moncsinak, mióta Ullmann Mónika elénekelte a híres dalt: Moncsi, moncsi, moncsicsi / Mindig csak a moncsicsi / Én már csak azt kérdezem / Hogy miért nincs nekem.

Poós Zoltán: Szivárvány Áruház című könyve indította el Magyarországon a kétezres évek elejének hatalmas erejű retróhullámát. Az első olyan kortárs irodalmi alkotásként jelentkezett, amely stílust teremtett, pontosabban: hozott vissza a hétköznapi fogyasztási- és tárgykultúrába rég elfeledett márkákat. A könyv sikerének és a retró újbóli divatba jöttének hatására ma már ismét fellelhetők a háztartásokban olyan kultikus darabok, mint a Tisza cipő vagy a Méta melegítő, az idelátogató külföldieket pedig magától értetődő módon kalauzoljuk a régi menzák ízvilágát megidéző éttermekbe, Meggymárkával leöblíteni a túróscsuszát.

A Szivárvány Áruház szövegeire a Filmmúzeum csatorna >évekig tartó tévéműsorfolyamot szerkesztett, a kötet tárgyait pedig egy országjáró tárlat keretében is bemutatták.

A komoly közönségsikert aratott könyv eddig összesen négy kiadást ért meg, melynek anyagát a Collective Art kiadó 9 év után újra gondozásba vette. Az új kiadó teljesen átdolgozott, felújított szöveggel, összesen több mint 120 retró tárggyal és esszével jelenteti meg a könyvet, immár Állami Áruház címmel.

A retró tárgy-fotók mellett nem hagyományos értelemben vett designtörténeti esszéket olvashatunk, hanem egy kortárs irodalmi műben kibontakozó történetet, szereplőkkel, sztorikkal, megelevenítve a délkelet-magyarországi kisfiú, Józsika 70-es évekbeli gyerek- és 80-as évekbeli kamaszkorát.

A Collective Art kiadó ragaszkodott a kiemelkedően szép kivitelezéshez, így az új címmel megjelenő könyv a minőségi szórakoztató irodalom polcán és a látványos, színes dizájnalbumok között egyaránt megállja a helyét. Az Állami Áruház igazi könyvkedvencnek ígérkezik: nosztalgikus, humoros és nagyon szerethető.

A kötetet október 7-én, vasárnap délután 16 órától mutatja be Winkler Nóra és a szerző, Poós Zoltán a Design Heti WAMP Design Vásár második napján.

A szerzőről

Poós Zoltánnak 11 könyve jelent meg idáig. Hat verseskötet, három regény és két esszékötet (Szivárvány Áruház – Egy elfeledett kor kultikus tárgyai, Táskarádió – 50 év, 50 dal). Inzultusok címû Örkény-ösztöndíjas drámája bekerült a 2010 legjobb új drámái címû antológiába (Dramaturgok Céhe).

A Zelk Zoltán-díjas szerzô elnyerte a Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjat, az Örkény István drámaíró ösztöndíjat, a Nemzeti Kulturális Alap „nagy ösztöndíját”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top