Archív

In Medias Res címen indult folyóirat

In medias res

A lapban a média és szólásszabadságot érintő szakmai közérdeklődésre számot tartó és vitákat indító írások jelennek meg.

Évente két alkalommal jelenik meg a Complex Kiadó Kft. és a Médiatudományi Intézet gondozásában In Medias Res címen az a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról szóló tudományos folyóirat, amelynek első számátnemrégmutatták be Budapesten.

A lapban a média és szólásszabadságot érintő szakmai közérdeklődésre számot tartó és vitákat indító írások jelennek meg – mondta Nyakas Levente, a folyóirat főszerkesztője. Tartalmilag sokszínű újságot képzeltek el, amely nyílt fórumként kíván szolgálni a gyakorlati kérdések megvitatásához.

A lapban a hosszabb tanulmányok mellett, a nemzetközi szakirodalomból is igyekeznek érdekesnek vélt cikkeket megjelentetni. A lap szerkesztői hosszú távra terveznek.

Nyakas Levente szerint a minőség garanciája az a tanácsadó testület, amely kívülről, objektíven tudja szemlélni a szerkesztőség munkáját. Jogtudósokat, szakértőket kértek fel erre a feladatra, köztük alkotmánybírákat és egyetemi professzorokat. Ők figyelmeztetnek arra, ha ideológiai kötöttség vagy dogma jelenne meg a lapban – mondta a főszerkesztő.

A tanácsadó testület egyik tagja, Lenkovics Barnabás alkotmánybíró történelminek nevezte a lap elindulását. Ezzel összefüggésben azt mondta: nagy szükség lenne színvonalas, tágabb összefüggésű, nem ideologikus gondolkodásra.

Lenkovics Barnabás felszólalásában az emberi méltóság védelméről és a televíziók felelősségéről beszélt. Mint fogalmazott: nincs olyan téma, amelyet a sajtószabadság nevében ne lehetne vitatni. Járuljon hozzá ez a folyóirat a sajtószabadság és az emberi méltóság védelméhez! – zárta köszöntőjét az alkotmánybíró.

A folyóirat bemutatóján Bartóki-Gönczy Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának doktorandusza az internet európai és egyesült államokbeli jogi szabályozásáról beszélt. Álláspontja szerint nem szabad az internetet túlmisztifikálni, hiszen „csak egy újabb médium”, amely azonban nem állhat a törvények felett.

Az In Medias Res következő száma decemberben jelenik meg. A folyóirat cikkeit a www.mediatudomany.hu weboldalon olvashatják az érdeklődők.

Forrás: MTI, Fotó: Máthé Zoltán

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top