Archív

Középkori tanga is előkerült egy osztrák kastélyban

bugyi

Melltartót már a tizenötödik században viseltek, erről tanúskodnak azok a középkori fehérneműleletek, amelyek egy osztrák kastély lezárt szobáiból kerültek elő.

A kutatók Beatrix Nutz, az Innsbrucki Egyetem professzorának irányításával azokat a lezárt szobákat vizsgálták át, amelyeket a Lengberg-kastély déli szárnyában fedeztek fel 2008-ban. Bebizonyosodott, hogy a helyiségeket a 15. század vége felé zárták le, a nedvesség hiányának köszönhetően megőrződtek a helyiségekben hagyott szerves anyagok – olvasható a Medievalist.net hírportálon.

melltart Több száz textíliát fedeztek fel, köztük igen jó állapotban fennmaradt ruhaneműt. A leletek között szerepelnek fűzők, találtak négy melltartót, valamint olyan alsóneműt is, amely kísértetiesen emlékeztet a megkötős bikini alsóra.

Beatrix Nutz professzor kezdetben szkeptikus volt, kételkedett abban, hogy valóban középkori fehérneműre bukkantak. A radiokarbonos kormeghatározás során azonban bebizonyosodott, hogy a fehérnemű valóban a 15. századból származik.

“Az összes többi textília ruhák, ingek, nadrágok, paszományok maradványa. A ruhaneművel együtt lábbeliket is találtunk, a cipők a 14. század végéről, a 15. század elejéről származnak” – magyarázta Beatrix Nutz.

Hillary Davidson, a Londoni Múzeum kurátora rendkívülinek nevezte a leletegyüttest.

“A leleteknek köszönhetően megismerhetjük, hogy miként öltözködött a középkor embere. Igen nagy ritkaság, hogy fennmaradjanak korabeli viseletek, még nagyobb ritkaságnak számít a fehérnemű” – hangsúlyozta Hillary Davidson.

Szöveg és kép forrása: http://www.medievalists.net/2012/07/17/medieval-lingerie-discovery-in-austria-reveals-what-really-was-worn-under-those-tunics/

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top