Archív

Balatoni természetkalauz

Kp0975

A 176 színes fényképpel illusztrált, 127 oldalas könyvben azokról az élőlényekről olvashatnak, amelyekkel turistaként, strandolóként vagy horgászként találkozhatnak.

Gazdagon illusztrált Balatoni természetkalauzt jelentetett meg az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet, a kötetből az érdeklődők egyebek közt választ kaphatnak arra, hogy milyen állat a szivárványos ökle, él-e polip a magyar tengerben, vagy mekkora a legnagyobb balatoni kagyló.

A Vörös Lajos tudományos tanácsadó szerkesztésében megjelent könyv szerzői mindannyian az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai, akik elhatározták, hogy az elsősorban a szakma képviselőinek szánt tudományos kiadványok mellett kutatásaik eredményeit a szélesebb olvasóközönség számára összefoglaló kötetben is megjelentetnek.

Az európai uniós pályázati támogatással napvilágot látott kiadvány elsősorban az amatőr természetbúvárok számára nyújt segítséget a tó felfedezéséhez – olvasható az MTA honlapján (http://mta.hu/mta_hirei/balatoni-termeszetkalauz-130228/).

A kötetben külön fejezet mutatja be a tó vízét, a benne élő algákat és halakat, valamint a növényvilágot.

„Hiánypótló munka” – hangsúlyozta Vörös Lajos, aki szerint fő céljuk a tudományos ismeretterjesztés volt. A kiadvány segítségével szeretnék bemutatni a Balaton vízi élőlény-együtteseinek kulcsfontosságú szervezeteit, ökológiai helyüket és szerepüket. A 176 színes fényképpel illusztrált, 127 oldalas könyvben azokról az élőlényekről olvashatnak, amelyekkel turistaként, strandolóként vagy éppen horgászként is találkozhatnak.

„Szeretnénk kedvet csinálni az amatőr természetbúvároknak a Balaton élővilágának felfedezéséhez, mert úgy gondoljuk, amit jobban ismerünk, azt jobban szeretjük, és jobban is vigyázunk rá” – mondta a szerkesztő.

Az MTA honlapja szerint a kötetben a mikroszkopikus nagyságú, szabad szemmel nem látható élőlényekről készült látványos fotók mellett képet kaphat az olvasó a parti öv és a nyílt víz színes állatvilágáról is. Megismerkedhet az őshonos fajokhoz képest hatalmas méretű, akár 30 centiméteresre és két kilogrammosra is megnövő amuri kagylóval. A könyvből az is kiderül, hogy a Balatonban él egy, a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger vidékéről származó polipfajta, amelyet 2001-ben fedezték fel a tóban. A 600 négyzetkilométer kiterjedésű nyílt vízfelszín alatt élő halfajok leírásából pedig az ismertebbek mellett megtudhatják azt is, milyen hal a lápi póc vagy a szivárványos ökle.

A kötethez az intézet kutatói által Tihanyban és más helyszíneken tartott ismeretterjesztő előadásokon juthatnak hozzá térítésmentesen a részt vevő csoportok vezetői. A szerzők tervezik a könyv második kiadását, amely már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top