+ Tudomány

Elhunyt Szabó Zoltán

Szabó Zoltán

Többéves szervező és tudományos munkát követően, 1992 januárjában Szabó Zoltán végezte el az első sikeres magyarországi szívátültetést.

Életének 87. évében elhunyt Szabó Zoltán szívsebész, az első sikeres magyar szívtranszplantáció elvégzője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa – tájékoztatta a Semmelweis Egyetem hétfőn az MTI-t.

Az egyetem írása szerint Szabó Zoltán 1954-ben kezdte pályafutását, 1955 óta foglalkozott szívsebészettel. 1967-ben elkészítette a magyar implantálható pacemakert, amelyet emberbe is beültetett. 1979 és 1985 között a Semmelweis Egyetem orvoskari dékánja volt, három évig az intézmény általános rektorhelyettesi posztját is betöltötte.

1981 decemberében kinevezték az Ér- és Szívsebészeti Klinika, továbbá az Országos Érsebészeti Intézet igazgatójává, valamint az Angiológiai Szakmai Kollégium elnökévé, és tagja lett az Orvostovábbképző Intézet szív- és érsebészeti szakorvosi vizsgabizottságának is. Szabó Zoltán 1981-től 11 éven át volt a Városmajori Klinika igazgatója.

Többéves szervező és tudományos munkát követően, 1992 januárjában Szabó Zoltán végezte el az első sikeres magyarországi szívátültetést. 1992. július 1-jén vonult nyugállományba, és 2004. január 1-jéig a Biotronik Hungária Kft. igazgatója volt.

Szabó Zoltán 1995 óta a Semmelweis Egyetem professor emeritusa volt. Pályafutása során 156 közleménye jelent meg, három könyvet írt és szerkesztett, ötnek társszerzője volt. Tevékenységét számos elismeréssel díjazták: Adorján Ferenc-, Balassa János-, Gábor György-, Semmelweis Ignác- és Zárdai Imre-emlékérmet kapott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetésben és Batthyány-Strattmann László-díjban részesült, 1997-ben Széchenyi-díjat kapott – közölte az egyetem. Szabó Zoltán professzor hosszan tartó, súlyos betegség után vasárnap délután hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top