x

Használj óvszert és ne üsd meg, ha nem akar lefeküdni veled!

condom-538602_640

Hogyan zajlik egy szexuális felvilágosító óra manapság? És az állami gondozott tinédzsereknél? Miért olyan nehéz számukra izgalmas élménypedagógiai órát tartani? Az abcúg erre kereste a választ.

Schmidt Erika, az Élményakadémia trénere szerint, aki élménypedagógiás foglalkozásokat is tart a gyerekotthonokban, utóbbi azért is nagyon nehéz, mert:

Nincsenek stabil referenciapontjaik, zavarosak a kötődéseik, ami sokszor kapcsolatfüggőséghez vezet

Sok állami gondozott belemegy a bántalmazó kapcsolatokba is:

Rossz kötődéseket alakítanak ki, és beleragadnak. Ez egy lánynál akár odáig is vezethet, hogy eltűri a bántalmazást, hiszen ő sem tudja, hol a határ.

15 gyerekkel dolgoztak együtt a három napos tréning alatt az oroszlányi gyermekotthonban:

A nevelők segítségével kerestük meg azokat a gyerekeket, akikkel viszonylag könnyen lehet együtt dolgozni. Ez azért fontos, hogy minél kevesebb idő menjen el a konfliktusok kezelésére, és hogy célba érjenek a legfontosabb üzeneteink. Például, hogy óvszert kell használni, vagy hogy nem ütöm meg a lányt, ha nem akar lefeküdni velem.

Szóba került az is, hogyan mondjanak nemet a fiatalok, ha mégsem akarnak lefeküdni valakivel:

A lányok például nagyon kíváncsiak voltak, hogyan éltem meg egy-egy szakítást, nem akartam-e megölni magam. (…) Beszéltünk arról, hogyan kell nemet mondani, ha meggondoljuk magunkat egy fiúval kapcsolatban, hogy hogyan védhetjük meg magukat, és hogyan érdemes viselkedni idegenekkel.

A teljes cikk ide kattintva elérhető.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!