+ Képzőművészet

Babi Badalov: Hibrid menekült vagyok

Babi Badalov

Babi Badalov élt már Amerikában és Nyugat-Európa több városában is, így volt honnan összeszednie a mostani, Király utcai Tranzit.hu kortárs művészeti térben látható kiállításának anyagait: talált szórólapokból fecnikből, újságkivágásokból dolgozott falnyi nagyságú kollázst állítva össze.

Hófehér csipkeszoknyában, teleírt molinókban és feliratos pólókban tüntet 12 próbababa, akik mellkasukon hirdetik a mai menekült trendeket: „Refugee Refused”, „Migration, Segregation”, vagy éppen „Fashion week, Fashist Week”.

Harminc éve vándorol a világban Babi Badalov vizuális művész, költő, aki ezalatt bőven megtapasztalhatta a menekültlét minden árnyoldalát és nehézségét: belülről ismeri a menekülttáborok világát, előfordult, hogy fogdába került, majd visszatoloncolták Bakuba.

Babi Badalov

tranzit.hu Facebook oldala

Az 56 éves művész az iráni határ mellett fekvő, azeri faluból, Lerikből indult el 1980-ban, miután két éven át a szovjet hadseregben is szolgált. Leningrádban (Szentpétervár) telepedett le, az ottani underground művészvilág Timur Novikovékkal az élen pedig beszippantotta: részt vett az „Új Művészek” csoport hatalom által megtűrt vagy éppen üldözött akcióiban, a konceptuális művészet jegyében szorgosan készítette festményeit, installációit és képverseit, miközben a fiatal művészgeneráció példaképévé vált. Személye körüli legendáját az is erősítette, hogy a szentpétervári underground világból egyik napról a másikra tűnt el 1990-ben.

Babi Badalov

A szerző felvétele

Élt Amerikában és Nyugat-Európa több városában is, így volt honnan összeszednie a mostani, Király utcai Tranzit.hu kortárs művészeti térben látható kiállításának anyagait: talált szórólapokból fecnikből, újságkivágásokból dolgozott falnyi nagyságú kollázst állítva össze. A felületen kalligrafikus írások, angol, orosz, francia költői-politikai szövegek, szójátékok, képpé összeálló vershalmazok, rajzok hívják fel a figyelmünket az aktuálpolitikai kérdésekre, jellemzően a bevándorlólét mindennapjainak témakörét körbejárva.

Babi Badalov

A szerző felvétele

Hibrid menekült vagyok!

menekültkrízis,

az erőszak könyvtára (bibliotek of violence)

Közelkelet-szükségkelet (Middleeast-Needleeast)

Lázadj, ne háborúzz!(Make riot not war)

Hiszel abban, hogy egy művész megváltoztathatja a társadalmat?

– hogy csak néhány feliratot említsünk.

Babi Badalov

A szerző felvétele

Menekültstátuszhoz Nagy-Britanniában folyamodott először még 1999-ben, ám kérelmét elutasították, és visszatoloncolták Bakuba. Végül Párizsban telepedett le, ahol négy éven át tartó jogi procedúra után kapta meg a bevándorló státuszt.

Hiányzik a szülőfalum. A házam, a kertem. És az út, amit mindennap megtettem hazafelé menet

– nyilatkozta egy, a BBC-nek adott interjújában a művész, aki elkötelezett melegjogi és politikai aktivista is.

Babi Badalov

A szerző felvétele

Nem csoda hát, hogy a kopott, megcsonkított karú, üveges tekintetű, molinóba és csipkébe tekert próbababái, nők- és férfiak egyaránt, szintén a menekültkrízisre hívják fel a figyelmet: a visszautasított menekültekre, (Refugee Refused), a bevándorlók elkülönítésére, (Migration, Segregation), arra, hogy a fasizmus újra divatba jött („Fashion week, Fashist Week”), avagy, hogy egy művészeti tárgy a béke jegyében is foganhat és békét hozhat. (art piece, art peace). Utóbbiról az t mondjuk, legyen így!

Babi Badalov: Költői aktivizmus, 2015. november 13 – 2016. január 9. 
Helyszín: Majakovszkij 102, a tranzit. hu nyitott irodája, 1068 Budapest, Király u. 102., 1/1.



Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top