+ Irodalom

Radnóti Zsuzsa: Esterházy a mondaton belül is tud csavarni a humoron és a tragikumon

Esterházy

A Tesla Teátrumban – egyetlen alkalommal – november 19-én láthatta a közönség Esterházy Péter – a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írt – új darabját, a Mercdes Benzt. Radnóti Zsuzsa, az ötletadó dramaturg az előadás létrejöttének további részleteibe is beavatta a Klubrádió hallgatóit, Váradi Júlia műsorában.

  • Esterházy
  • Lukáts Andor
  • Esterházy
  • Lukáts Andor

A Tesla Teátrumban – egyetlen alkalommal – november 18-án láthatta a közönség Esterházy Péter – a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írt – új darabját, a Mercedes Benzt. (Beszámolónk itt olvasható.) Radnóti Zsuzsa, az ötletadó dramaturg az előadás létrejöttének további részleteibe is beavatta a Klubrádió hallgatóit, Váradi Júlia műsorában.

Radnóti, miután megkérte Esterházy Pétert, hogy a Mercedes Benzből itthon is lehessen egy felolvasószínházi előadás, és a szlovákoktól is engedélyt kapott rá, megkereste az ötlettel Vas-Zoltán Ivánt. ,,Nagy szerencse, hogy a rendező boldogan elfogadta az ajánlatot” – mondta. ,,Egy színházi műhelyt, színiiskolát vezet, és a diákokkal minden év végén csinál egy komplett előadást, rendszerint a Fészekben. Két évvel ezelőtt megnéztem a Pisti a vérzivatarban című Örkény István-darab előadását, és ott láttam, hogy remekül érzi a történelmet. Ráadásul nem csak érzi a múlt és a jelen történéseit, hanem a múltat mai szemmel tudja látni. Esterházy darabja is összefügg a történelemmel; van egy nagyon erős személyes szála, a fantasztikus családtörténet, és közben végigviszi magyar a történelmet a török hódoltságtól egészen addig a tragikus pillanatig, amikor rájött, hogy az édesapja besúgó volt” – fogalmazott a dramaturg.

Középütt a dramaturg mint néző (fotó: Lopez Dávid)

Középütt a dramaturg mint a Mercedes Benz-előadás nézője (fotó: Lopez Dávid)

Kicsit több volt ez, mint dramaturgmunka, avatott be a kulisszatitkokba, mert a nagyszerű, hatalmas szövegáradatot tömörítéssel kellett átadni a színészeknek.

Egészen különös dolog Esterházy-szöveget előadni, intonálni. Elképesztő amplitúdója, távolsága van azoknak a pontoknak, ahol az iróniája, a humora és a tragikuma megszólal. Egy mondaton belül is tud néha csavarni. Ehhez olyan belső hozzáállás kell, amit nem biztos, hogy meg lehet tanulni. Vagy jön az emberből, vagy nem. A mostani felolvasószínházi előadás bizonyítja, hogy nem csak Vas-Zoltán Iván érezte ezt pontosan, hanem a színészek is nagyon jól vették, egyik remekebb volt, mint a másik. Azt az iróniát és azt a tragikumot lehetett együtt érezni, amit szerintem Esterházy Péter is örömmel fogadott, és a közönség is nagyon élvezett

– mondta Radnóti.

A Mercedes Benzt tekinthetjük a Harmonia caelestis és a Javított kiadás folytatásának is. A szerző kiemelt belőlük bizonyos epizódokat, és azokat egészen más koncepcióval, az Úr és Lucifer vitatkozásával, egy játékos Tragédia-parafrázissal gazdagította.

Radnóti Zsuzsa volt Nádas Péter Találkozás című drámájának dramaturgja, továbbá Az Olaszliszkai  egyik dramaturgja is. Mint mondta, érzékenyen keresi azokat a műveket, amelyek szembesítenek a múlttal. A 60-as, 70-es években nagyon fontos volt a színház közéleti, társadalmi szerepe. Jelen pillanatban, amikor egyre nagyobb baj van a világban és itthon is,

amikor egy kormányzati akarat folytán egyre centralizáltabb a létezésünk, úgy érzem, újra fontos, hogy ilyen művekkel találkozzunk. Fel kell vetni általános nagy kérdéseket. Meg kell mutatni valamit abból, milyen világban élünk, és fontos, hogy ez valamilyen módon megszólaljon az emberek lelkében.

Az Esterházy-történet majd átadja a stafétabotot egy másik történetnek, véli Radnóti Zsuzsa. Ahogy például Forgách András is megírta nemrégiben: rájött, hogy nem csak az édesapja, hanem az édesanyja is III/III-as volt.

Ezek a nagyszerű emberek a tehetségüknél fogva képesek szembenézni a múltjuk mélységes mély traumájával, amely egyúttal összefügg a magyar történelemmel. Micsoda bátorság, hogy hajlandók nyilvánosságra hozni! Azért, hogy próbáljunk tanulni belőle

– mondta a rádióműsorban a Mercedes Benz-előadás dramaturg alkotója, akinek a személyében nem mellesleg Örkény István özvegyét tisztelhetjük. (2013-ban kitüntették a múzsákat megillető Krisztina-díjjal is.)

A közönség (fotó: Lopez Dávid)

A közönség (fotó: Lopez Dávid)

Esterházy Péter nem csak szépíróként, hanem közéleti szereplőként is hallatja a hangját. Heller Ágnessel, Fischer Ádámmal, Konrád Györggyel, Ascher Tamással, Schilling Árpáddal, Zsámbéki Gáborral, Bodó Viktorral és számos hazai és nemzetközi civil szervezettel egyetemben tiltakozott Dörner György Új Színház-igazgatói kinevezése ellen. (Mint emlékezetes, Závada Pál letiltotta repertoáron lévő, illetve tervezett darabját, Sütő András és Sarkadi Imre örökösei elzárkóztak attól, hogy a szerzők darabjait az Új Színházban játsszák.) ,,Elfogadhatatlan a kulturális kormányzat hallgatása Dörnerék színházi kinevezése ügyében”, nyilatkozta Esterházy. Többször is szót emelt a demokratikus és humánus értékrend mellett, a szélsőjobb ellen. Ezért is kapta a felkérést darabírásra Peter Kováčtól, a Szlovák Nemzeti Színház fődramaturgjától.

A mai magyarországi és a mai szlovákiai politikai helyzet miatt tartjuk fontosnak, hogy éppen az ő, egy született demokrata szemszögéből lássunk bizonyos dolgokat. Nagyon izgalmas számunkra az a történelmi felfogás, amelyet ő, egy történelmi család sarja képvisel. Mi ugyanis csak a nagyszüleinkig tudunk visszamenni az időben, mögötte pedig ott a hit, a tapasztalás, a tudás arról, hogy vannak maradandó értékek

– mesélte Kováč 2015 szeptemberében.

Sokan nem tudják, hogy Esterházy – sok elismerése, díja mellett – a román (!) kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatával is bír. Az indoklás szerint ,,a legmagasabb irodalmi színvonalon dolgozza fel a kelet-közép-európai térség problémáit”. Itthon ideje lenne széles körben úgy tekinteni rá, mint a nemzet lelkiismeretére.

A Mercedes Benz – történelmi revü két részben – itt olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top