+ Életmód

A nap fotói: BalatonÁtcsúszás

Az érvényes jogszabályok értelmében megfelelő jégvastagság és megfelelő látási viszonyok mellett nem tiltható meg az esemény, de mindenki saját felelősségére vehetett részt rajta.

Megtartották a Balatonátcsúszást Badacsony és Fonyód között, a vártnál sokkal több, 6-8 ezer ember élt a BalatonÁtcsúszás lehetőségével, és kelt át a befagyott tavon szombaton – Kardos Gábor ötletgazda beszámolója.

A bizonytalan időjárás miatt csak szombat reggelre dőlhetett el, hogy megrendezik a eseményt, a résztvevőket 11 órára várták a badacsonyi kikötő melletti strandra.

Pénteken még köd volt a fonyódi térségben, és fennállt a veszélye, hogy ha szombaton is nagy köd lesz, le kell fújni az eseményt. Szombat reggel azonban megfelelőnek bizonyultak a látási viszonyok, a meteorológiai központ szerint egy kilométernél nagyobb volt a látótávolság, és nagyobb ködöt nem vártak.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A Balatonátcsúszáson a Badacsony és Fonyód közötti 5,2 kilométeres távot vízimentők biztosításával tehették meg a jelentkezők a tó jegén, az északi partról indulva. Bakancs és korcsolya (vagy jégszörf, kite, jégvitorlás), kötél és tájoló, továbbá feltöltött telefon vízmentes tokban – ezeket kérték a szervezők alapfelszerelésként Facebook-oldalukon, ami már most több mint 3000 lájkolója van. Ajánlott még a síbot, jégszög, mentőmellény és neoprén aláöltözet is.

Képforrás: Az esemény FB-oldala

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője azt nyilatkozta:

A Balatonátcsúszást mint programot alapvetően nem ajánljuk, mert kockázatosnak tartjuk, de nem tiltjuk megfelelő körülmények esetén.

Az érvényes jogszabályok értelmében megfelelő jégvastagság és megfelelő látási viszonyok mellett nem tiltható meg az esemény, de mindenki saját felelősségére vehetett részt rajta.

Beszámolt arról is, hogy a szervezőkkel és az eseményt biztosító Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával konzultáltak arról, miként lehet a tömegrendezvényt biztonságossá tenni, és az esemény folyamán is folyamatos kapcsolatban voltak. A vízirendészet adatokat kért a szervezőktől a résztvevők indulásáról, mozgásáról és célba érkezéséről.

Nem szakadt be a jég senki alatt, csak esések miatt kellett segítséget nyújtani néhány indulónak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top