+ Irodalom

Filatéliai blama: nem a felfedező, hanem névrokon került bélyegre

Új bélyeget adott ki a posta, amellyel a kontinens egyik felfedezője előtt tisztelegtek. Amikor a bélyegek kikerültek a nyomdából, több tiszteletpéldányt szétküldtek az országban.

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1947. – a fenti bélyeg csak illusztráció

október, Franciaország – A francia orvostudományi akadémia legutóbbi ülésén azt javasolták, hogy töröljék a karácsonyi és húsvéti szüneteket, helyettük februárban adjanak a tanulóknak háromhetes vakációt. A húsvéti szünet ellen az volt a kifogás, hogy többnyire egybeesik az olvadás és az esőzések időszakával, így egészségtelen időben kapják a gyerekek a szabadidőt. A februári vakáció azért lenne jó, mert alkalmat ad a téli sportok és a cserkészet gyakorlására. Ha pedig nincs húsvéti szünet, ne legyen karácsonyi se, a vallási ünnepeket amúgy se a gyerekek egészséges nevelésére találták ki.

október, Szingapúr – A háborúk éhínséggel jártak, a szingapúriak fölfalták a kutyáikat. Az ezerszám üresen álló kutyaházak megindították az ausztrálok szívét, és 89 különböző fajtából álló kutyakülönítményt tettek hajóra, hogy benépesítsék a kutyaólakat. Azt csak remélték, hogy a kutyaevés nem változtatott jelentősen a szingapúriak gasztronómiai szokásain.

október, Anglia – Külföldi utazása alkalmával egy angol mindössze 75 fontot vihetett magával, ezért az okosabbak levélben vagy csomagban postáztak maguknak muníciót. Erre a kormány bevezette a postai küldemények cenzúráját, ugyanis a szúrópróbaszerű vizsgálatok kiderítették, hogy hetente 60-70 ezer font hagyta el az országot külföldi üdülőhelyek címzettjeként.

november, Szovjetunió – Sokak gondolatai között Szibéria mint az örök tél vigasztalan birodalma szerepelt. Ám egy mezőgazdasági kiállításon első díjat nyert mosolygós, félkilós alma bebizonyította, hogy a másik nyolcvan gyümölcsfajtával együtt olyan területről származik, ahová a meleg nyarak miatt érdemes ellátogatni a turistáknak. Egy fecske nem csinál nyarat, de egy alma igen.

november, Ausztrália – Új bélyeget adott ki a posta, amellyel a kontinens egyik felfedezője előtt tisztelegtek. Amikor a bélyegek kikerültek a nyomdából, több tiszteletpéldányt szétküldtek az országban. A címzettek között akadt egy férfi, aki azonnal válaszolt a küldeményre. Sajnos, uraim, írta, ez a bélyeg a nagy felfedező egy névrokonát ábrázolja.

november, Egyiptom – Arannyal dúsan hímzett és arany pénzekkel kivarrt fátylakkal indultak Arábiába a beduin asszonyok. Az egyik finánc elgondolkodott ezen, és megvizsgáltatta a visszatérő asszonyok szemre és csillogásra változatlan ruházatát. Jól sejtette, kifelé valódi, hazafelé hamis arany díszítette a ruháikat. A fináncot előléptették, és elvezényelték a határról.

december, Dánia – Egy orvos hosszas kutatások, és vizsgálatok után megállapította, hogy ha az ember keringőket hallgat, akkor az italok közül inkább a bort részesíti előnyben. Ellenben ha indulókkal vagy népzenével múlatja a drága időt, akkor a sör lesz kedvelt itala. Az eredményt ellenpróba nélkül nem tekintették bizonyítottnak, vagyis ha valaki sört iszik, akkor szívesebben hallgat népzenét vagy indulót, míg a borivók inkább a keringő szerelmesei.

december, India – Az esketési szertartáson a férfi fölhúzta a nő ujjára a jegygyűrűt. Még ki sem léptek a templom kapuján, mikor a nő már azon gondolkodott, hogy a gyűrűt beolvasztva milyen fülbevalót készíttessen magának. A férfi a gondolataiban olvasott. A lépcső alján csak annyit mondott: pillangó.

december, Afrika – Az utazó gyermeki türelemmel merengett a papírja fölött, és azon gondolkodott, hogyan fogalmazza meg azt, hogy a pigmeus csecsemők akkorák, mint az európai babák, csak később lassul le a növekedésük, és ezért látszanak törpéknek. Igen, ez így jó lesz gondolta, és tovább töprengett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top