+ Színház

Berlinből üzentek a magyaroknak

balett

A balerina szerint nem az a lényeg, hogy a balett divatos művészeti forma-e a fiatalok körében vagy sem, hanem ki juthat el egy előadásra és ki nem.

Polina Semionova fotója: Staatsballett Berlin

Szélesebb látókörű felnőtt lesz az a gyerek, aki színházba is jár

Világhíres művészek üzentek a magyar családoknak. Szerintük az ENSZ által kezdeményezett Szülők világnapja (június 1.) jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen jótékony hatása lehet táncművészeteknek a családi életre. Úgy vélik, a színházba járás tágítja a gyermekek látókörét és érzékenyebbé teszi őket a világ történései iránt. A megkérdezett művészek arra is javaslatot tettek, hogy első alkalommal milyen darabokra vigyék el a szülők gyermekeiket, ha azt szeretnék, hogy a család legkisebb tagjai is kedvet kapjanak a színházba járáshoz.

A Berlini Állami Balettiskola professzorát, a Staatsballett Berlin világsztárját, Polina Semionovát, arról is megkérdeztük, hogy szerinte unalmas-e a fiataloknak a balett? Az internet világa barátja, vagy inkább ellensége a színházba járásnak?

A balerina szerint nem az a lényeg, hogy a balett divatos művészeti forma-e a fiatalok körében vagy sem, hanem inkább az a kérdés fontos, ki juthat el egy előadásra és ki nem.

„Vannak, akik jobban hozzáférnek a kulturális lehetőségekhez, ezért több alkalmuk van arra, hogy felfedezzék ennek mélységeit” – mondta lapunknak Semionova.

A berlini szakember szerint a zenészek, koreográfusok, táncosok alkotásainak online felfedezése kiváló lehetőség, de semmi sincs olyan nagy hatással a gyermekekre, mint egy igazi balettelőadás. Szinte minden operaház repertoárján szerepelnek olyan darabok, amelyek a kisebb gyerekeknek szólnak. (Ilyen például A diótörő vagy a Hófehérke.)

De a berlini táncos úgy véli, hogy a nagyobb, 14 év körüli gyermekeket is érdemes balettelőadásokra vinni. Szerinte ez a korosztály a modern koreográfiákat kedveli, de sokan szeretik a klasszikus, drámai baletteket is.

„A gyönyörű zene és a csodálatos mozgás mindenkire hatással van, a jobb megértés érdekében azt javasolom a családoknak, hogy több, különböző típusú balettet is nézzenek meg gyermekeikkel. Az egyik biztosan magával fogja ragadni őket is. Azt tanácsolom, minél több koreográfus munkáját nézzék meg, így igazán tágulni fog a gyermekek látóköre és jobban megértik majd, miért áll közel olyan sok ember szívéhez a balett.”

Csak sztereotípia, hogy a tinédzserek nem szeretik a balettet

A magyarok kimondottan fogékonyak a táncos előadásokra, inkább csak sztereotípia, hogy a fiatalok nem szeretik az ilyen típusú alkotásokat – mondta lapunknak Valentina Turcu, Szlovénia egyik legkiemelkedőbb koreográfusa. Szerinte semmi sem hasonlítható ahhoz az élményhez, mint amikor valaki először jár színházban. Meglátása szerint ugyan az internet korát éljük és számos kiváló darab elérhető már a virtuális térben is, ennek ellenére minden családnak azt javasolja, hogy vigyék gyermekeiket mihamarabb színházba.

balett

fotó: Lauren Pache és Yuichi Kobayashi és Gregory Batardon

„Ha saját koreográfiám közül kellene ajánlanom egy darabot a mai tinédzserek számára, amely igazán kedvet csinálhat a színházba járáshoz, akkor azt mondanám, nézzék meg valamikor Rómeó és Júlia koreográfiámat, amely az igazi szerelemről szól. Tavaly egyébként a magyar közönség is láthatta a darabot, akkor 3500 fő tapsolta vissza művészeinket. A közönség soraiban rengeteg fiatal is volt. 12 éve játsszuk ezt a darabot, mindenhol nagy iránta az érdeklődés. Talán azért, mert William Shakespeare remekművet írt, ez a történet rendkívül univerzális, mindenki számára érthető, a koreográfiámat eltáncoló művészek olyan érzelmeket képesek gerjeszteni a fiatal nézők szívében is, amely később meghatározhatja a tánccal kapcsolatos viszonyukat.

A Béjart Balett Lausanne hamarosan repertoárjára tűzi legújabb koreográfiámat, amely szerintem szintén alkalmas lesz arra, hogy azokkal is megszerettesse a táncművészeteket, akik még sosem jártak balettelőadáson. Véletlenül ez is egy Shakespeare darab lesz. Az új Hamlet „éles, lendületes, kirobbanó, érzéki, nagyon erős táncosokkal, mágneses karaktereket megtestesítő, filmszerű, filmes hangulatú, zenés, gyors, elegáns és hipnotikus is egyben. Finom, mégis közvetlen. Úgy gondolom, hogy ez hatással lesz a fiatalabb generációra.” – mondta lapunk kérdésére a neves koreográfus.

Turcu új koreográfiája itt látható:

 

18 millió ember nem tévedhet

A darabban szerepel Kovács Zsolt Vencel is, aki reméli, hogy az új előadás eljut majd Magyarországra. Ő egyébként azoknak, akik még nem voltak balettelőadáson azt ajánlja, kedvcsinálónak nézzenek meg egy Roberto Bolle előadást valamelyik videómegosztón. Akinek csak kevés ideje van ilyesmire, annak is érdemes 10 percet szánni arra a Bolero-részletre, amelyet a Bejárt Balett táncosai és Roberto Bolle adott elő idén februárban a sanremói könnyűzenei fesztiválon. A televízióban ezt az előadást 18 millióan nézték élőben, aki ezek után is azt mondja, hogy a balett nem népszerű manapság, az nem igazán van képben a világ művészeti trendjeivel, de a fiatalok igényeivel sem – mondta a fiatal táncos.

balett

(A mellékelt fotón látható a magyar táncosról és a világhírű olasz sztárról az említett sanremói a fesztiválon készült. )

Roberto Bolle fellépése, amelynek 18 millió nézője volt a televízióban, itt tekinthető meg.

 

Kik azok a művészek, akik most tanácsokat adtak a magyar szülőknek?

Polina Semionova: Azonkívül, hogy Európa egyik legjobb táncosa, Ő a berlini állami balettintézet professzora. Olyan partnerei voltak a színpadon, mint például Roberto Bolle, Friedeman Vogel. Európában annyira népszerű, hogy divat és parfümmárkák is rendszeresen szeretnének együttműködni vele. Más művészetek iránti nyitottságát jól tükrözi, hogy szerepelt már popzenekarok videoklipjében, de felkérést kapott egy szerepre a világhírű amerikai filmrendezőtől, Brian de Palmatól is.

Valentina Turcu, Szlovénia és a környező országok egyik legmegbecsültebb és legkiemelkedőbb művésze. Eddig több mint 130 koreográfiát készített. Elismeréseit, díjait már-már lehetetlenség felsorolni. Többek között Kiotói-díjra is jelölték a táncszínházi innovációkért, amelyek értékeivel és pozícióival megszólítják az egész emberiséget. Egyik legjobb darabjának a Carmen című balett-thrillert tartják, amelyet az Augsburgi Balett számára késztett, de komoly elismerést szerzett Wolfgang Amadeus Mozart egyik partitúrájának táncadaptációjával is.

Kovács Zsolt Vencel nevét annak ellenére is jól ismeri a balett világa iránt érdeklődő magyar közönség, hogy idehaza még vendégszereplőként sem igazán láthatjuk manapság. Az alig 25 éves magyar táncos tehetségét gyakorta Markó Iván és Kevehezi Gábor és Rónak Viktor sikereihez mérik. Egyik koreográfiáját korábban még a New York Times is méltatta. Szerepelt már litván reklámfilmben és koreográfusként is számon tartják Japánban. Jelenleg a világhíres, svájci Béjart Ballet Lausaenne tagja.

Kapcsolódó interjú: Lia Nagy: A balett fájdalma sosem látszik a színpadon

Népszerűek

To Top