Frédéric Gros
+ Irodalom

Frédéric Gros bemutatja a gyaloglás ősi módjait, hogy egyben legyünk a világgal

Frédéric Gros könyve úgy mély és bölcselő hajlamú, hogy közben könnyed és világos stílusú – akár mint mondjuk egy ízes Hamvas-szöveg.

Élményolvasó – Frédéric Gros: A gyaloglás filozófiája

Ha már gyaloglás a témája, ez a könyv levett a lábamról. Pedig a kezdet nehéz volt, hiszen kevés szóösszetétel indul nálam elriasztóbb hátrányból, mint a “kortárs francia filozófus”, ám a viccet félretéve: Frédéric Gros könyve úgy mély és bölcselő hajlamú, hogy közben könnyed és világos stílusú – akár mint mondjuk egy ízes Hamvas-szöveg.

Műfajában remek esszéről van szó, elsőre különösnek hatóan egymás mellé sodratott szerzői gondolatmenetek váltakoznak a filozófia, a világirodalom nagy gyaloglóinak innen szemlélt bemutatásával, felvillantásaival – Rimbaud, Nietzsche, Rousseau, Thoreau, Gandhi, Kant nagy sétái, csavargásai, menetei, vándorlásai, két lábbal a földön álmodva és gondolkodva.

A gyaloglás ezernyi fajtája és motivációja megjelenik e műben, a zarándok szellemétől a csavargó figurájáig. Együttvéve igazi óda ez a gyalogláshoz mint szemléletformához, ezernyi érvvel leírva a lassúság, a befogadás, a természetes, önmagáért való mozgás élményét, amikor mehetsz céllal vagy céltalanul, de hozzátapadsz a természethez, kiélesedik az érzékelésed, élénkül a gondolkodás, jóleső a fáradtság: egyben vagyunk a világgal.

Kultúrtörténet, szellemtörténet, saját élmények ötvöződnek ebben a remek könyvben, amit élvezhet mindenki, aki nyitott erre a legegyszerűbb, ősi műveletre: egymás után tenni a lábainkat, s menni síkon, hegyen, talpunk a földhöz ér, fejünk felett az ég, mi kell még a jólléthez.

Szombathy Pál

Frédéric Gros rövid élettörténete:

Frédéric Gros kortárs francia filozófus, a politikai filozófia és a filozófiai antropológiával foglalkozó tudományterületek ismert alakja. Pályafutása során a Párizsi Egyetemen (Université Paris XII) és az Institut d’Études Politiques de Paris-ban (Sciences Po) tanított. Gros Michel Foucault munkásságának szakértője, több könyvet és tanulmányt írt Foucault filozófiájáról, valamint a hatalom, a szabadság és az erőszak témáiról.

Gros legismertebb műve a „A gyaloglás filozófiája” (Marcher, une philosophie), amelyben a séta filozófiai és kulturális jelentőségét vizsgálja. Ebben a könyvben Gros bemutatja, hogyan segíthet a séta a mindennapi élet stresszének kezelésében és a belső béke megtalálásában.

Emellett Gros írt a büntetőjog filozófiájáról és az erőszak természetéről is, és munkáiban gyakran elemzi a modern társadalom kihívásait és problémáit. Filozófiai munkássága mellett Gros aktívan részt vesz a közéleti vitákban is, és gyakran publikál cikkeket különböző filozófiai és politikai témákban.

Frédéric Gros bemutatja a gyaloglás ősi módjait, hogy egyben legyünk a világgal

Népszerűek

To Top