+ Zene

Hétvégén jön a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe, a Record Store Day

Lemezboltok napja Record Store Day

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg 2024. április 20-án, szombaton a zenerajongók ünnepét, a Record Store Day-t.

Négy exkluzív magyar és több száz nemzetközi lemezmegjelenéssel tizenhetedik alkalommal rendezik meg 2024. április 20-án, szombaton a zenerajongók ünnepét, a Record Store Day-t.

A lemezboltok napjára a kiadók és az előadók is különleges, jellemzően limitált lemezmegjelenésekkel készülnek. A ritkaságokat kilenc magyar független lemezboltban is beszerezhetjük – elvégre is ezen a napon éppen őket ünnepeljük.

A Lemezboltok napján a kézzel fogható hanghordozókat – elsősorban a „leánykori” nevükön bakelitlemezeknek hívott vinyleket –, valamint a független lemezboltokat, mint kiemelt kulturális találkozási pontokat, és az azokat körülvevő egyedi kultúrát ünnepeljük. A kezdeményezés 2007-ben az Egyesült Államokból indult, Magyarország először 2010-ben csatlakozott a Record Store Day mozgalomhoz.

Április 20-án, szombaton kilenc magyar lemezboltban is erre a napra időzített exkluzív megjelenésekkel, hívogató akciókkal, rendezvényekkel, DJ-kkel, extra nyitvatartással várják a zeneőrülteket. Budapesten a Wave, a Musicland / Neon Music, a Deep, a Kalóz Records, a Lemezkuckó, az MG Records, a Soul Cure Records, Szegeden a Néma Papagáj, Dunaújvárosban pedig a 777 Zenebolt a Lemezboltok napja hivatalos résztvevője.

A vinyl hanglemezek eladása több mint egy évtizede éli reneszánszát világszerte, így Magyarországon is. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) statisztikái szerint a vinyl eladások száma hazánkban is évről évre egyre nő. Míg tíz évvel ezelőtt, 2014-ben 24 ezer darab bakelitlemezt, két évvel később már háromszor annyit, 71 ezret, 2019-ben 158 ezret, tavaly, 2023-ban pedig közel 240 ezer vinylt értékesítettek.

Exkluzív magyar megjelenések a lemezboltok napján

Már évek óta hazai Record Store Day Exclusive kiadványokkal is találkozhatnak a magyarországi gyűjtők. Idén négy különleges, többségében erősen limitált példányszámú magyar megjelenéssel készültek az előadók és a lemezkiadók:

Újra megjelenik, ezúttal fehér márvány vinylen az egykori aranytorkú énekesnő, Cserháti Zsuzsa klasszikus Hamu és gyémánt című lemeze.

A magyar blueslegenda Fekete Jenő 60. születésnapját és a zenei pályán eltöltött első negyven évét ünnepli Sárarany című lemezének a Record Store Day-re megjelenő dupla vinyl kiadása.

A Dope Calypso zenekar nemrég megjelent Giddy up című albumának Lemezboltok napi exkluzív kiadása egy 20 oldalas booklettel egészül ki, az idén márciusi lemezbemutató koncerten készült fotókkal.

Pogár László (Black Bartók, Hangmás) és Sívó Dániel (Polldarier, Panic Radio) duója jazzsztenderdeket értelmez újra gitárral és sötét elektronikával, első megjelenésüket, egy 7 incses kislemezt a Record Store Dayre időzítették.

Különleges nemzetközi kiadványok

A Record Store Day hivatalos nagykövete 2024-ben az idén 20 éves amerikai rockzenekar, a Paramore.

A Lemezboltok Napjára, mint minden évben, úgy idén is ritkaságokkal, egyedi megjelenésekkel készülnek világszerte is a kiadók és az előadók – úgy a nagy öregek, mint a legfiatalabb sztárok is: az idei exkluzív kiadványok között egyebek mellett megtalálható Olivia Rodrigo és Noah Kahan, Ateez, a Paramore, a Pearl Jam, a The 1975, a U2, a Gorillaz, a Blur, a Black Sabbath egy-egy különleges, limitált példányszámú megjelenése. A 387 nemzetközi megjelenés teljes listája itt érhető el.

Bővebb információkkal, valamint a résztvevő lemezboltok elérhetőségeivel és eseményeivel kapcsolatban a Record Store Day Hungary weboldalán érdemes tájékozódni.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top