+ Irodalom

Elmentem az öcsémhez – egy furcsa nő visszatér a gyermekkora helyszínére

elmentem az öcsémhez

A Jana Kippo-trilógia első része az Elmentem az öcsémhez, egy furcsa nő visszatérése gyerekkora helyszínére, Svédország északi részére.

Fotó: Thron Ullberg

Élményolvasó – Karin Smirnoff: Elmentem az öcsémhez

Kitüntetetten szeretem a modern skandináv irodalmat (verset, prózát, krimit), Enquisttől Pettersonon át Knausgårdig, sokféle, változatos, mégis jellegzetes világ ez – a svéd Karin Smirnoff különös regényét Bodrogi Beától kaptam, s bizony hálás is vagyok neki az ajánlásért, mert vele újabb északi írót zártam szívembe.

A Jana Kippo-trilógia első része az Elmentem az öcsémhez, egy furcsa nő visszatérése gyerekkora helyszínére, Svédország északi részére, a zord tanyavilágba, amely tele a súlyos múlt hátborzongató titkaival, erőszakkal, fájdalommal, hallgatással, feltáratlan emberi kapcsolatokkal.

Smirnoff regénye nem krimi, habár izgalma és rejtélyei akár azt is idézhetnék, inkább lélektani kutakodás családban, zárt közegben, szerelmekben, szenvedélyek elfojtott csendjében, önmagunkban – stílusa felismerhetően egyedi, de mondatai vesszőtlensége nem öncélú, mondandója illeszkedően súlyos, mégis tele természetességgel, semmi hatásvadász túlzás, emberség és pokol kiegyensúlyozza egymást, ahogyan könnyedség is a vánszorgással valahogyan.

Márpedig a jó irodalom: lényeg és titok, valami fontos az életről, ebben pedig megvan mindez, úgyhogy folytatni fogom a Kippo-család történetét e meggyőző erejű történet után is.

Szombathy Pál

Karin Smirnoff svéd írónő, akinek neve a skandináv irodalmi világban ismert és elismert. Számos díjnyertes regénye és novellája révén vált híressé.

Smirnoff a 20. század közepén, az 1950-es években született, és kisebb svéd városokban nőtt fel. Munkásságában gyakran visszatérő témák közé tartozik a vidéki élet, a társadalmi kérdések és az emberi kapcsolatok bonyolultsága.

Intenzívebben a 2000-es években kezdett el írni, és azóta számos fontos művet hozott létre. Az egyik legismertebb regénye a „Jellyfish” (Meduza), amely nagy figyelmet kapott és elismert lett a skandináv irodalmi közösségben.

Smirnoff stílusa egyedi és kifinomult, gyakran ábrázolva a hétköznapi élet apró részleteit és az emberek belső világát. Munkásságát gyakran dicsérik az éles megfigyelőképességéért és az emberi lélek mélyreható ábrázolásáért.

Bár nemzetközileg kevésbé ismert, Smirnoff fontos szereplője a svéd irodalmi életnek, és munkássága továbbra is inspiráló és befolyásos marad a jövő generációi számára.

Népszerűek

To Top