+ Irodalom

Amikor nem értjük többé a világot – a tudománythriller

Amikor nem értjük többé a világot

Amikor nem értjük többé a világot: Nagyszerű könyv káosz, elme, erkölcs és világosság összefüggéseiről. Benjamín Labatut regénye.

Élményolvasó – Benjamín Labatut: Amikor nem értjük többé a világot

A chilei író Neumann János környezetét és világát megrajzoló könyvét (Maniac) előzte meg ez a másik tudománythriller (talán megfelelő a kifejezés a műfajára), amely fikció és tudománytörténet mesterien hiteles ötvözete.

E szintén parádés sodrású és okos mű a fizika és a matematika paradigmaváltása körüli időkben játszódik, Heisenberg, De Broglie, Schrödinger, Einstein, Bohr, Grothendieck főszerepléseivel, szellemi kalandregényként tálalva a tudomány és a világegyetem tágulását, a világ leírásának lehetőségeit, a megmagyarázhatóság és elgondolhatóság határait.

Lapjain lángelmék pörkölődnek elméleteik tüzében, kiutakat és megoldásokat keresve, képleteket félresöpörve vagy megalkotva.

Tudomány, felfoghatóság, tévutak, egymást kizáró, mégis csak együtt működő elméletek kavarognak ezeknek a zseniknek a sorsában, a nagy rápillantás és az őrület mezsgyéjén hullámozva, a kvantumkorszakba lépve, ám Istent sem hagyva hátuk mögött a lét legmélyebb kérdéseit kutatva.

Az Amikor nem értjük többé a világot nagyszerű könyv, káosz, elme, erkölcs és világosság összefüggéseiről.

Szombathy Pál

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top