+ Irodalom

Neumann és barátai heroizálás nélkül száguldanak a végkifejlet felé

Benjamín Labatut

Benjamín Labatut Maniac című könyve főszerepében a XX. század matematikai-fizikai zsenije, az elviselhetetlenül különleges Neumann János

Élményolvasó – Benjamín Labatut: Maniac

Elsőrangú könyv a chilei írótól, amely, mondhatni, egy tudománythriller, végtelenül izgalmas tudománytörténeti munka, közérthetően, a tények tisztelete mellett fikciós elemekkel is tisztelettel játszva.

A főszerepben a XX. század nagy matematikai-fizikai zsenije, az elviselhetetlenül különleges Neumann János, Kurt Gödel elméleti pofonjától az atombombán át a számítógép víziójáig, az Istent kísértő elme, aki a halál elviseléséhez a hitet választja végül.

Ez a bravúros szerkezetű valóságmesélés a kor nagy koponyáinak – Wigner, Kármán, Feynman – a családtagoknak és a közeg különceinek elképzelt monológjaival mutatja be a teremtő és romboló embert, amint létezésünk és tudásunk határait tolja egyre távolabbra, közben csak nyughatatlan önpusztítással elviselve a körötte lévő, számára leginkább banális valóságot.

Johnny von Neumann és barátai, tudóstársai minden heroizálás nélkül száguldanak a végkifejlet felé, hogy aztán kapjunk még egy extra izgalmas plusz fejezetet a szellemi hagyatékról, ahogyan a mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat az ősi gó játék felett – letehetetlen olvasmány, csak ajánlani tudom.

Szombathy Pál

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top