+ Képzőművészet

Kovács Miklós kékfestő mester életműve bevonult a Vigadóba

Kovács Miklós

Kovács Miklós bevonta a családját is a mesterségbe, mert tudja, hogy a következő generációk kezében van a jövő tudása.

Fotó: Walter Péter

Megnyílt Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életmű-kiállítása a Pesti Vigadóban, a tárlat április 28-ig látogatható.

A tárlat a 96 éves nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja munkásságát a családi hagyományt megalapozó kecskeméti dédapától a legfiatalabb generációig mutatja be – írta az MMA.

Kovács Miklós

Fotó: Walter Péter

A kiállítás megnyitóján Turi Attila, az MMA elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a kékfestő mesterség a Kovács családban nemzedékről nemzedékre hagyományozódott, és ez máig példát mutat arra, hogy az apáról fiúra szálló mesterség művészévé lehet válni, és a szorgalmas munkából tisztességesen meg lehet élni.

Kiemelte, hogy az UNESCO által a szellemi, kulturális örökség listájára felvett kékfestő mesterek közül kiemelkedik Kovács Miklós műhelye, amely berendezésével és formakészletével nem csupán a magyarországi, de az európai ipartörténet ritkaságai közé tartozik.

Kovács Miklós

Fotó: Walter Péter

Csonka-Takács Eszter néprajzkutató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a kékfestő mester új gépeket hozott létre, és a kékfestő anyagon különféle színek alkalmazását célzó kísérleteket végzett. A néprajzkutató hangsúlyozta, hogy Kovács Miklós bevonta a családját is a mesterségbe, mert tudja, hogy a következő generációk kezében van a jövő tudása.

A tárlatot különlegesnek nevezte, kiemelve a kiállítótér közepén található kékfestő útvonalat, amely arra a jellegzetes műhelyképre utal, ahol mindig szárítják, festik, vagy éppen mintázzák az anyagokat.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top