+ Történelem

Kiderült, mikor épült Székesfehérvár városfala

székesfehérvár

Újabb régészeti feltárás kezdődött szerdán Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelyén: a novemberi tervásatások után ismételten…

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Újabb régészeti feltárás kezdődött szerdán Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelyén: a novemberi tervásatások után ismételten az egykori koronázóbazilika területén dolgoznak a Szent István Király Múzeum régészei – közölte az önkormányzat.

Az újabb tudományos módszerek segítségével korábban már kiderült: Székesfehérvár városfala a 11. században épült. A Nemzeti Emlékhelyen végzett kutatásokból kiderülhet, hogy az itteni falszakasz és a Szűz Mária prépostsági templom pontosan mikor épült, hiszen erre jelenleg csak közvetett utalások vannak – tették hozzá.

Szücsi Frigyes, a múzeum régésze rámutatott, hogy a radiokarbon, illetve szénizotópos kormeghatározási eredmények miatt az elmúlt tíz évben felgyorsultak a vár- illetve városfallal kapcsolatos kutatások, mert ezek tisztázták, hogy már a 11. században megépültek a védművek, ami a település kiemelt szerepét mutatja.

A szakember jelezte, hogy a 11. századon belül két építési periódus különül el: egy korábbi, Szent István király korában épült, fa-föld szerkezetű fal, valamint egy kőből épült várfal, ami I. András király korában „körülölelte” gyakorlatilag a mai történelmi belváros teljes területét.

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója megjegyezte, hogy a mostani kutatásokkal bizonyítékokat próbálnak gyűjteni, hogy valóban a teljes területet körbevette-e a monumentális védmű.

Közölte: korábban talajradarozást végeztek a területen annak érdekében, hogy kijelöljék az ásatás helyszínét, ahol a feltételezések szerint a középkori városfal alapozását, fagerendákat rejt a föld, mert a szerves maradványok és fa leletek nagyban segíthetik a kormeghatározást.

A legfrissebb tudományos hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top