+ vallás

Ferenc pápa: Élő mártír Ernest Simoni, aki 28 évet raboskodott

Ferenc pápa

Ferenc pápa elmondta, hogy a Szent Péter-bazilika alatt húzódó ókori római temető is a hitük miatt kivégzettek sírjait őrzi.

A kereszténység kezdetén, a kommunizmus évtizedeiben és ma is a világ számos részén üldözik a keresztényeket hitük miatt – mondta Ferenc pápa a húsvéti nagyböjt időszakát megnyitó audiencián szerdán.

Ferenc pápa a keresztény egyház első mártírhalált halt tagjaira emlékeztetett.

Elmondta, hogy a Szent Péter-bazilika alatt húzódó ókori római temető is a hitük miatt kivégzettek sírjait őrzi.

„De ma is a világban számos mártír van, talán több is, mint a kezdetekkor. Nagy a száma azoknak, akiket a hitük miatt üldöznek” – jelentette ki a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egy általa „élő mártírnak” nevezett papot is említett: a 95 éves albán Ernest Simonit, aki huszonnyolc évet raboskodott börtönben a kommunizmus időszakában. Simoni atya az egyetlen, aki még életben van az Albániában meghurcolt katolikus papok közül.

A pápa 2014-ben találkozott vele albániai látogatása napjaiban, 2016-ban pedig bíborossá nevezte ki.

„Talán a legkegyetlenebb üldöztetést élte át. És ennek ellenére kitartott hitében, és hozzá hasonlóan nagyon sokan ugyanezt teszik. (…) Az egyházért dolgozik csüggedés nélkül” – hangoztatta a Szentatya.

Az egyházfő hamvazószerda délutánján stációs körmenetet vezet a hagyomány szerint a római Aventinus-dombon, amely a Szent Anzelm-bazilikától a Szent Szabina-bazilikáig halad. A szertartás során hamuval hintik meg a papokat és hívőket. A hamut Olaszországban az előző évi húsvét alkalmából használt és elégetett olajfaágakból nyerik.

Cikkek Ferenc pápa áldásos tevékenységéről

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Toller Béla szerint:

    Nincs igazság ! Ezek szerint remek emberek, meggyőződéses hívők szenvednek, a náluk honos élősdi fajtába meg nem csap bele a villám a reggeli rádiós ima közben ! Ezért aztán felüti fejét a jogos kétkedés ….

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top