+ vallás

Ferenc pápa elárulta, mi adja a vatikáni tudósító nagyságát

Ferenc pápa

Ferenc pápa: Köszönöm erőfeszítéseteket annak érdekében, hogy a látszat mögött megragadjátok a lényeget…

Küldetésnek nevezte Ferenc pápa a Rómában dolgozó vatikáni tudósítók munkáját, mivel azt szerinte a szakmai hozzáértés mellett lelki finomságnak és alázatnak kell kísérnie.

A katolikus egyházfő köszönetet mondott a Szentszéknél akkreditált újságíróknak, operatőröknek, fotósoknak és producereknek munkájukért, amikor hétfőn fogadta őket a Vatikánban. Azt mondta, a vatikáni tudósítók olyan közösséget alkotnak, amely küldetéssel rendelkezik.

„Tudom, mekkora szenvedéllyel, munkátok iránti szeretettel és fáradsággal dolgoztok” – mondta a pápa. Megköszönte, hogy a vatikáni tudósítók nap mint nap követik a Szentszék és az egyház eseményeit, elkísérik a pápát külföldi útjaira, és gyakran vasárnap és más ünnepnap is dolgoznak időt véve el saját családjuktól.

Az újságíró mesterségét az orvoséhoz hasonlította, mivel az újságíró is az emberiséget a betegségei gyógyításával igyekszik jobbá tenni, az újságíró „megtapintja a társadalom és a világ sebeit”. Hozzátette, az ismeretek közzétételének szükségességét az igazság szeretetének kell kísérnie.

Arra a kérdésre, hogy miből áll a Vatikán-szakértő újságíró feladata, Ferenc pápa a 80 évesen még mindig aktív spanyol tudósító-pap Antonio Pelayót idézte, aki „a gyorsasága miatt könyörtelen, az egyházat érintő témái miatt kétszeresen kényelmetlen, ma már a médiapiac részét képező” mesterségről írt. Pelayo a vatikáni Kelemen-teremben tartott audiencián, az első sorból hallgatta a pápa szavait.

Ferenc pápa a vatikáni tudósítók főbb tulajdonságai között az alázatot emelte ki. Köszönetet mondott azért a tapintatért, amellyel az egyházat érintő botrányokról írnak.

„Köszönöm erőfeszítéseteket annak érdekében, hogy a látszat mögött megragadjátok a lényeget, nem hajtva fejet a sztereotípiák felületessége és a látványinformáció előre gyártott formulái előtt, melyek az igazság nehéz keresése helyett a tények könnyű katalogizálását és az előzetes sémák szerinti nézeteket választják” – hangoztatta az egyházfő.

A vatikáni újságírónak ellen kell állnia az egyház képét manipulálni akaró tömegkommunikációnak, mely eltorzítja az egyházi híreket politikai értelmezést adva nekik vagy színes, súlytalan hírként kezelve azokat.

„Nem könnyű, de a vatikáni tudósító nagyságát a szakmai ügyészséggel ötvözött lelki finomság adja” – hangoztatta a pápa.

A vatikáni tudósító munkája az igazság felelősségének szilárd sziklájára épüljön a pletyka és az ideológiai olvasat bizonytalan iszapja helyett – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő áldását adta a jelen levő mintegy százötven vatikáni tudósítóra, akiket egyenként köszöntött. A magyar közmédia tudósítójának röviden azt mondta, nem felejtette tavalyi magyarországi látogatását.

Cikkek Ferenc pápa tevékenységéről

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top