+ Film

Ez a 20 film indul az idei Berlinale versenyporgramjában

berlinale

A szervezők a Berlinale nyitó filmjének a Small Things Like These című filmet választották Cillian Murphy főszereplésével.

Nyilvánosságra hozták hétfőn a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) hivatalos programját. A versenyfilmek között szerepel Rooney Mara főszereplésével a Manhattanben játszódó La Cocina és Gael García Bernallal az Another End című sci-fi is – mondták el a szervezők.

Carlo Chatrian művészeti igazgató és Mariëtte Rissenbeck, a fesztivál igazgatója a programismertető sajtóértekezletét a gázai háborúval kapcsolatos közleménnyel kezdte.
A Berlinale szervezői hisznek abban, hogy „a filmek és a nyílt viták segítenek az empátia, a tudatosság és a megértés előmozdításában, különösen az ilyen fájdalmas időkben, mint a mostani” – hangsúlyozta Chatrian.

„Együttérzésünket fejezzük ki a közel-keleti és máshol tapasztalható humanitárius válság minden áldozatának” – folytatta a művészeti igazgató, megjegyezve: aggódva figyelik „az antiszemitizmus, a muszlimellenesség és a gyűlöletbeszéd terjedését Németországban és világszerte”.

Mint mondta: a Berlinale „kulturális intézményként kiáll a diszkrimináció minden formája ellen, és elkötelezett a kultúrák közötti megértés iránt” – idézte a Variety.com.

Rissenbeck hozzáfűzte, hogy a fesztivál alatt szeretnének teret adni a közel-keleti válság megoldásáról szóló nyílt párbeszédnek.

A szervezők a Berlinale nyitó filmjének a Small Things Like These című filmet választották Cillian Murphy főszereplésével. A nyolcvanas években játszódó film rendezője a belga Tim Mielants. Murphy szénkereskedő apát alakít, aki megdöbbentő igazságokat fedez fel az Írországban az 1820-as évektől 1996-ig működtetett Magdolna-mosodákról, ahol fiatal nőket dolgoztattak.

A film alapjául szolgáló könyvről az előző nap írtunk:

Az Ilyen apróságok titokzatos marad, de a lényegre koncentrál

A 20 filmből álló versenyprogramban Mielants filmje mellett ugyancsak indulhat az Arany Medve-díjért a mexikói filmrendező, Alonso Ruizpalacious La Cocina című filmje: egy manhattani étteremben játszódó szerelmi történet, amelyben Rooney Mara játssza az amerikai pincérnőt, aki beleszeret Pedróba, az illegálisan dolgozó mexikói szakácsba (Raúl Briones).

A versenyfilmek közé válogatták be a német Andreas Dresen In Liebe, Eure Hilde című, náci korszakban játszódó filmjét, Piero Messina olasz rendező Another End című sci-fijét és Min Bahadur Bham nepáli rendező Himalájában játszódó Shambhala című alkotását is. Több francia produkció, köztük Olivier Assayas Hors du temps című pandémia témájú filmje és Bruno Dumont L’Empire című sci-fije, valamint a Franciaországban élő afrikai filmes, Abderrahmane Sissako Black Tea című romantikus drámája is helyet kapott a mezőnyben.

Versenyen kívül Adam Sandler, Carey Mulligan és Paul Dano a Johan Renck rendezésében a Netflixnek készült Spaceman című sci-fivel érkeznek a Berlinale vörös szőnyegére. A fesztivál tavalyi zsűrielnöke, Kristen Stewart pedig a Love Lies Bleeding című bűnügyi drámával tér vissza, amit a Sundance Filmfesztiválon már bemutattak.

Amanda Seyfrieddel Atom Egoyan rendezésében a Seven Veils című filmet láthatja a fesztiválközönség. Julia von Heinz Treasure című rendezését viszi Berlinbe, David és Nathan Zellner pedig a Sasquatch Sunset című, szintén a Sundance-en debütált filmmel jelentkezik.
A február 15. és 24. között zajló fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke Lupita Nyong’o lesz.

Minden, amit a Berlináléról eddig írtunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top