+ Film

Szeretetről, sötétségről – Egy film estére Amos Oz emlékei alapján

amos oz

A film Amos Oz azon emlékei alapján készült, mikor Jeruzsálemben felnőtt az Izreal államiságát megelőző években a szüleivel…

A film Amos Oz azon emlékei alapján készült, mikor Jeruzsálemben felnőtt az Izreal államiságát megelőző években a szüleivel: tudós apjával, Arieh-vel és álmodozó, fantáziadús anyjával, Faniával.

Azon zsidó családok közé tartoztak, akik Európából az üldöztetés elől Palesztinába mentek az 1930-as, 1940-es években. Arieh reményteljesen tekintett a jövőre, de Fania sokkal többet akart.

A háború és menekülés borzalmait a hétköznapok unalma váltotta fel, mely megterhelte Fania lelkét. A házasságában boldogtalan és intellektuálisan elfojtott asszony – hogy felvidítsa magát és hogy szórakoztassa 10 éves kisfiát – történeteket talált ki kalandokról és utazásokról a sivatagon át.

Amos elragadtatással hallgatta verseit és magyarázatait a szavakról és a nyelvről, melyek egész életében kihatottak írására. Amikor a függetlenség nem hozta magával a megújult életérzést, amit remélt tőle, Fania magányba és szomorúságba süllyedt.

A segíteni képtelen Amosnak azelőtt kellett elbúcsúznia tőle, hogy felkészülhetett volna rá.

A 2015-ben készült 95 perces izraeli életrajzi drámát Natalie Portman rendezte, ő játssza a főszerepet és a film forgatókönyvét is ő írta.

A Szeretetről, sötétségről című filmet ma este, azaz január 21-én láthatjátok a Paramount Network műsorán 21 órától, a filmet két nap múlva január 23-án megismétlik ugyanezen a csatornán 1 óra 20 perckor. Ha egyik időpontban sem tudnád megnézni, akkor a jelen állás szerint a film elérhető a videa.hu oldalán.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top