+ Média

Mást bántani nem menő – letölthető kiadvány az online bántalmazott gyerekek védelmére

online bántalmazás

Az online bántalmazás nem ér véget az iskolával, nincsenek térbeli és időbeli korlátai, ráadásul bárki az áldozatává válhat.

Cyberbullying – Mást bántani nem menő címmel jelent meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új kiadványa – tudatta az NMHH kommunikációs igazgatósága szerdán.

Kutatások szerint minden hatodik 15-16 éves gyereket ért már online bántalmazás, ezért kiemelten fontos a cyberbullying kérdéskörével foglalkozni.

Az online bántalmazás az egyik leggyakoribb netes veszély, amellyel a gyermekek online jelenlétük során találkozhatnak.

Az online bántalmazás nem ér véget az iskolával, nincsenek térbeli és időbeli korlátai, ráadásul bárki az áldozatává válhat akár rajta kívül álló okok miatt is.

A bántalmazási folyamatnak rengeteg komoly és hosszú távú pszichológiai hatása lehet a bántalmazottra nézve – jelezték. Kifejtették: előfordulhat, hogy a gyermekeknek sok esetben elsőre nem is egyértelmű, hogy egy bántalmazó-bántalmazotti szituációba kerültek, ugyanis vannak helyzetek, amikor nehéznek bizonyulhat megkülönböztetni az ártalmatlan baráti csipkelődést a tényleges bántalmazástól.

Mindezek miatt különösen fontos, hogy a gyermekek saját maguk is megismerjék a jelenség természetét, tisztában legyenek vele, hogy mi számít cyberbullyingnak, milyen negatív hatásai és következményei lehetnek mind bántalmazotti, mind bántalmazói oldalról, illetve hogy miként csökkenthető az online bántalmazásnak való kitettség, és hová lehet fordulni baj esetén – hívták fel a figyelmet.

“Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az online térben is felelősséggel tartozunk a tetteinkért, így mindig jusson eszünkbe, hogy szavainkkal és cselekedeteinkkel ugyanolyan sérelmet okozhatunk, mint a hétköznapokban” – idézték Varga Árpádot, az NMHH gyermekvédelmi elemző munkatársát a közleményben.

A cyberbullying veszélyeire való figyelemfelhívás mellett ezekben a fontos kérdésekben kíván segítséget nyújtani az NMHH legújabb, elsősorban gyermekeknek szóló, de mindenkinek ajánlott Mást bántani nem menő címmel megjelent 16 oldalas kiadványa annak érdekében, hogy a fiatalok minél nagyobb biztonságban érezhessék magukat az online térben, és tudatos médiahasználóként tisztában legyenek a rendelkezésükre álló lehetőségekkel.

A kiadvány ezen a linken tölthető le.

A legfrissebb közéleti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top