+ Képzőművészet

Sárkány Győző 42 elemből álló 10 méteres műve a földszinttől a napozótetőig magasodik

Sárkány Győző

A tárlat szombati megnyitóját követően mutatták be a Sárkány Győző pályájáról szóló reprezentatív albumot, amit D. Udvary Ildikó szerkesztett.

Vitályos Eszter és Sárkány Győző, fotó: MTI/Lehoczky Péter

Létidő címmel megnyílt Sárkány Győző életmű-kiállítása szombaton a szegedi Reök-palotában, a tárlaton a grafikusművész csaknem félezer alkotása látható.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, „Sárkány Győző munkássága és kiállítás olyan utazásra hív bennünket, amely végén önmagunkra, a létezésünk szépségére, az isteni szikrára derül fény”.

Valójában az útkeresés maga az, amely igazán számít, és amelynek végén az ember önmagát találja, puszta létezését, önnön valóját. Sárkány Győző mindezt azért tudja átadni, mert maga is kereste és kutatta a létezést.

Sárkány Győző

Szeged, 2023. október 7.
Sárkány Győző grafikusművész beszédet mond Létidő című életmű-kiállításának megnyitóján a szegedi Reök-palotában 2023. október 7-én. Mellette Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (j2), valamint D. Udvary Ildikó és Nátyi Róbert művészettörténészek.
MTI/Lehoczky Péter

A világ számos pontján megfordult, inspirálódott, munkáiban pedig mindig visszaadott valamit ezekből a benyomásokból. Ezért ha az ő művészetén keresztül szemléljük a valóságot, az segít a saját útkeresésünkben is – mondta az államtitkár.

Sárkány Győző megmutatja, hogy minden nézőpont kérdése: az idő, a tér és a fény hármas egysége teremti meg a létezés általunk ismert formáját. Ha az egyik állandó, a másik kettő folyamatosan változik, és ez mozgatja a világunkat.

A művész ezt pedig úgy jeleníti meg, hogy az illeszkedik borús vagy dicső történelmi korokhoz, láttat tanulságokat, emberi mélységeket és isteni magasságokat – fejtette ki a Pilis és a Dunakanyar térségének országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus, aki mint mondta, szívből örül annak, hogy a grafikus utazásai végén mindig visszatért Szentendrére.

A Reök-palota szecessziós épületének két szintjén Sárkány Győző elmúlt csaknem ötven évben készült alkotásai közül 473-at láthat a közönség. A nyolc héten át megtekinthető tárlat nem kronologikus sorrendben követi végig a képzőművész pályáját, de az anyagban szerepelnek a legfontosabb, legjellemzőbb sorozatai, így például a Dante halálának 700. évfordulójára készült Végtelen színjáték széria.

Sárkány Győző

Szeged, 2023. október 7.
Sárkány Győző grafikusművész Létidő című életmű-kiállításának megnyitóján a szegedi Reök-palotában 2023. október 7-én.
MTI/Lehoczky Péter

A közönség láthatja a művész Verne-kötetekhez készült rajzai, Radnóti-illusztrációit és plasztikai kísérleteit is. A kiállítás egyik leglátványosabb műve a földszinttől a napozótetőig magasodó, 42 elemből álló, több mint tízméteres képinstalláció, amely az aulában fogadja a látogatókat.

A tárlat szombati megnyitóját követően mutatták be azt a Sárkány Győző pályájáról szóló reprezentatív albumot, melyet D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója szerkesztett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top