+ Interjú

Egy 16 éves Petőfi-hasonmás végigjárja Petőfi 130 kilométeres dunántúli gyalogútját – interjú

Petőfi

Először a biológiatanárom említette decemberben, azóta rendszeresen „megkapom”, hogy kiköpött Petőfi vagyok.

írta/ fotózta: Lampért Gábor

A Petőfi Sándor költőre emlékezve most újrajárják egykori zarándokútját Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig. Petőfi bőrébe egy 16 éves gimnazista bújt, akivel interjút is készítettünk.

Petőfi bicentenáriumának alkalmából a Dunántúlt átszelő nagy költőnk, egykori gyalogútját bejáró zarándoklat Pápát is érintette. A zarándoklat főszereplője Móricz Hetény Simon, a Pápai Református Gimnázium diákja, aki Petőfi Sándort megszemélyesítve halad végig azon az útvonalon, amelyen költőnk 1839-ben, 16 évesen végiggyalogolt. A 130 kilométeres utat hat nap alatt teszi meg, összesen 17 települést érintve.

Pápán a Református Gimnázium vezetői és diákjai örömmel fogadták a fiatalembert, akiknek indulás előtt elszavalta Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van újra című versét a Református templom lépcsőjén. Továbbinduláskor a diákok egy jelentős csoportja a város határáig kísérte.
A prominens iskola tanulója lapunknak rövid interjút is adott.

Petőfi

Mi a zarándoklat célja?

A Petőfi-zarándoklat szervezésének apropóját az adja, illetve az útvonalát az határozta meg, hogy Petőfi Sándor 1839-ben 16 évesen gyalogszerrel tette meg az utat Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig, amelynek legvalószínűbb útvonalát Könczöl Imre egykori várpalotai könyvtárigazgató határozta meg.

Voltak-e támogatói?

Nagyon sok támogatást kaptam, Budai Lászlótól (a zarándoklat főszervezője – a szerk.), ő szervezte meg nekem, hogy minden főbb állomáson a nap végén legyen szállásom, ellátásom, köszönettel tartozom még Lang Rudolfnak, aki a zarándoklat kapcsán meglátta bennem az egykori költőt és beszervezett.

petőfi

A részvételem támogatta még a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma. Továbbá szüleim és a családom, akik továbbindulásomkor megjelentek.

Olvas verseket?

Igen! Nagyon szívesen olvasok és tanulok verseket, amik segítenek az ön- és világismeretem kiterjesztésében.

Mikor fedezte fel, hogy hasonlít Petőfire?

2021 augusztusában kezdtem el bajuszt növeszteni, és először a biológiatanárom említette decemberben, azóta rendszeresen „megkapom”, hogy kiköpött Petőfi vagyok.

Petőfi

A zarándoklat tizenhét állomásos, Pápa a tizenkettedik volt a sorban.

Írta és fotózta: Lampért Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top