+ Fotó

A nincstelenné vált család eladta a kisfiuk veséjét – A World Press Photo képei, amik szavakkal nem elmondhatók

simon LMBTQ

A World Press Photo 2023 kiállítása a Nemzeti Múzeumban november 5-ig látogatható.

Azt ígértem a librarius.hu főszerkesztőjének, Podmaniczky Szilárdnak, hogy írok a World Press Photo budapesti kiállításáról, de nem tudok mit írni. Pontosabban, nem tudok annál többet írni, mint amennyit a képek mondanak. Megnéztem néhány nyugati újságot (The New York Times, Le Figaro, Die Presse) fordítóprogrammal, mert persze ezeken a nyelveken legfeljebb dadogok, és kiderült, hogy ezek a világhírű orgánumok is csak néhány sort írnak a nyertes képekhez. Nem tudnak többet. S hol vagyok én tőlük?…

Álljon itt két díjnyertes kép az emberi pokolról.

1. Az ukránok jövő nemzedékének meggyilkolása.

World Press Photo

Fotó: Evgeniy Maloletka, Associated Press, World Press Photo

Mariupol szülészetéről viszik hordágyon a sebesült, terhes Irina Kalinyinát. A kórházat bizonyítottan orosz rakétatalálat érte 2022. március 9-én. Irina gyermeke halva született, fél órával később pedig a 32 éves nő is belehalt sérüléseibe.

2. Az amerikaiak és a szövetségesek pánikszerű kivonulása után Afganisztánból 2021 augusztusában a tálibok vették át a hatalmat.

World Press Photo

Fotó: Mads Nissen, Politiken / Panos Pictures

A nyugati kormányok befagyasztották a külföldön tartott afgán pénzeket, a tálibok nem tudtak élelmiszert beszerezni, az emberek éheznek. Mindezt tetézte a katasztrofális szárazság, amely 2022-ben sújtotta az országot. A képen a 15 éves Kalil Ahmad látható 2022 januárjában. Családja kifogyott minden jövedelemből, ezért végül kénytelenek voltak a fiú egyik veséjét eladni szervkereskedőknek 3500 dollárért.

„Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot hagyományosan kiegészíti egy kísérő kiállítás, mely idén a 24.hu fotóriportereinek „Szemtanúk” című anyaga és a Múzeum körúti kerítésen tekinthető meg. Továbbá húszéves lett a National Geographic Magyarország magazin, és ebből az alkalomból felvonultatja a nagyközönség előtt történetének legnagyszerűbb, legizgalmasabb, legemlékezetesebb fotóit. Valamint az olasz Noor ügynökség, az EU és a V4 országok holland követségei által szervezett, workshopra épülő, szabadtéri kiállítás szintén a WPP ünnep része a múzeum kertjében, Visualising Climate Change címmel.” (Kutvölgyi Pál Blogger42)

(Nógrádi Gábor)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top