+ PR-cikk

A WiFi-hálózat védelme: mit érdemes tenni?

wifi

Az nem kérdés, hogy a vezeték nélküli internet nagy előnyt jelent a mindennapokban. Ennek köszönhetően a laptopot bárhol használhatjuk otthonunkban, nem kell a kábelezéssel bajlódni, elég csak a WiFi közelében, hatótávján belül tartózkodni. Azonban veszélyek is leselkednek ránk, ezért is ajánlott odafigyelni a biztonságra.

Lépések a nagyobb védelemért

Magyarországon többféle routertípust használnak, amelyek különböző irányelveknek felelnek meg. A beszerzés során találkozhatunk D-Link, TP-Link, Linksys, Cisco és Asus routerekkel. Függetlenül attól, hogy új notebook alkatrész vagy más kiegészítő vásárlására van szükség, a Laptopszaki oldalán könnyedén elintézhetjük a beszerzést. Vannak olyan lépések, amelyeket érdemes minél hamarabb megtenni, hogy a hálózatot megfelelően tudjuk védeni.

Az egyik ilyen, hogy minden router rendelkezik egy SSID-nek nevezett egyedi azonosítóval. Ha megpróbálunk csatlakozni egy kávézó vagy az otthoni WiFi hálózatra, akkor ezt a nevet fogjuk megtalálni. Azonban az SSID sugárzása gyakran veszélyes lehet, mivel már a névből is ki lehet deríteni azt, hogy kihez tartozik. Ha letiltjuk a sugárzást, akkor nem fog minden eszközön megjelenni az elérhető hálózatok között, vagy egyszerűen “Ismeretlen hálózat” lesz a neve.

A beállítása egyszerű: belépünk a router adminisztrációs menüjébe, meg kell keresni az SSID Broadcast opciót vagy átállítani az “Disabled”-re. A következő fontos lépés, hogy MAC cím szűrést állítunk be. Minden hálózaton szereplő eszköznek van egy egyedi azonosítója, ez a MAC cím. Ez alapján tudjuk megnézni, hogy mégis milyen eszközök csatlakoznak a WiFi-hez. A címek alfanumerikus számsorként fognak megjelenni, és ezt az azonosítót tartalmazza minden adatcsomag, amit a router küldeni és fogadni fog. Ha beállítjuk, hogy milyen MAC címmel rendelkező készülékek csatlakozhatnak a hálózatra, akkor máris kisebb lesz a behatolás esélye.

Jelszó és titkosítás

A jelszavak használata talán elsőre elég egyértelműnek tűnik, de a gyakorlatban sajnos még mindig sokan elfeledkeznek róla. A titkosítás ennél már egy jóval hatékonyabb módszer. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a router összekeveri a forgalmazott adatot, így ha még le is hallgatják azt, nem fogják tudni értelmezni, hogy mi történik éppen, mivel nem rendelkeznek a szükséges kulccsal, amivel a titkosítás feloldható.

Tegyünk meg mindent a biztonságért!

Kifejezetten kényelmes tud lenni az, hogy ma már internetezni konkrétan bárhol, bármikor tudunk. Egy otthoni hálózatot könnyen létre lehet hozni, de azt biztonságossá tenni már egy teljesen más kérdés. Sokszor már az is egy jó lépés lehet, ha egy erősebb jelszót használunk a mindennapokban. Ezenkívül is érdemes megtenni mindent annak érdekében, hogy ne hatoljanak be a saját WiFi-hálózatunkba, mivel az komoly károkat tud okozni. Az internetnek rengeteg előnye van, de a veszélyekről sem szabad megfeledkezni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top