+ Építészet

Nem kértek sokat érte, mégsem tudták kiadni a badacsonytomaji Szegedy Róza Házat

Szegedy Róza Ház

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza, a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban.

Keresés a weben

Ajánlat híján eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítására kiírt pályázat – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) hátfőn.

A nyertes a műemlék jellegű ingatlant bérleti szerződés útján hasznosíthatta volna a pályázati feltételek szerint. A 10 évre szóló felhívást június 22-én tették közzé.

Az MNV honlapján olvasható felhívás szerint a Badacsonytomaj külterületéhez tartozó Szegedy Róza Házért havi nettó 670 ezer forint bérleti díjat és 5,1 millió forint pályázati biztosítékot kértek.

A bérlőnek ezen felül kiállítás és emlékszoba működtetését is vállalnia kellett, mivel az ingatlan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó vagyonelemnek minősül. Hasznosítása során a kulturális örökségvédelem szempontjainak biztosítása kiemelt társadalmi érdek.

A Szegedy Róza Házként ismert, egykor irodalmi és bormúzeumként működő ingatlanegyüttes a Balaton-felvidék egyik legismertebb építészeti emléke, 1795-ben épült paraszt-barokk stílusban.

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot, a költő Kisfaludy Sándor felesége vitte a házasságba 1800-ban. Később Badacsony a házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora pedig országos hírnévre tett szert.

A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban korábban a házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatták be. Jelenleg a múzeum használaton kívül áll, és nem látogatható, az ingatlanon van egy présház, illetve egy borozó is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top