+ Interjú

Süveg Márk ’Saiid’: Én teljesen megértem, miért akar ma valaki rappelni egyetem helyett

saiid

Saiid: A magyar nyelv csodálatos és kiapadhatatlan kincsesbánya és rapre is tökéletesen alkalmas, csak mások a hangsúlyok

Süveg Márk ’Saiid’ volt Szatmári Róbert vendége a radiocafé Enyhe katarzis című műsorában, ahol többek között a rap és a hip-hop műfaj jellemzőiről, sajátosságairól, az önazonosságról és a művészi hitelességről is volt szó. Mennyire alkalmas a magyar nyelv a rapre, mi a hasonlóság a klasszikus zene és az intellektuális hip-hop befogadása között és milyen belső indíttatás vezérli azt, aki rappel vagy slam poetryvel foglalkozik – ezekről is beszélgettek a legendás hiphopcsapat, az Akkezdet Phiai egyik alapítójával.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

„Manapság mindenki rappel, ezt mi, amikor kezdtük, nem gondoltuk volna. Ma más azonban az indíttatás. A pénzkereset és a karrier lehetősége mozgatja a fiatalokat. Én teljesen megértem, miért akar valaki rappelni, ahelyett, hogy mondjuk egyetemre menne.” – mondja Saiid.

„Nekünk a pénzkereset anno eszünkbe sem jutott. Minket csak a művészeti része, az önkifejezés, a szavakkal való játék, az intellektuális tartalom érdekelt. Térképre akartuk tenni azt, amit akkor ebben a szubkultúrában láttunk. Egyszer egy barátom kiszámolta, hogy mennyi pénzt nem kerestünk meg ezzel a hozzáállással, de mondtam neki, hogy ne mondja meg, nem akarom tudni.”

Saiid szerint azonban ma is vannak olyanok, akikre érdemes figyelni, ilyen pl. Beton.Hofi, aki nem használ nagyon sok szöveget a dalaiban, de nagyon jól helyezi el őket és ezáltal sok asszociációra adnak lehetőséget.

„Arra azonban kíváncsi vagyok, hogy ki lesz a magyar Kendrick Lamar?” – teszi hozzá.

Saiid úgy gondolja, hogy a művészetben a legfontosabb a hitelesség, az, hogy – még, akkor is, ha a rap műfaj megkövetel bizonyos szintű csibészséget – azt mutassa be, ami valóban van és ne játsszon szerepet.

„A magyar nyelv csodálatos és kiapadhatatlan kincsesbánya és rapre is tökéletesen alkalmas, csak mások a hangsúlyok és más a jellege, mint mondjuk egy sokkal kiszámíthatóbb, szimplább, de ugyanakkor unalmasabb nyelvnek, mint mondjuk az olasz vagy a spanyol.” – véli Saiid.

Az interjúban szó esik még a slam poetry és az irodalom viszonyáról, arról, hogy mi a különbség önazonosság és hitelesség között és arról is, hogy milyen ihletet képes adni az utca a művészeti önkifejezésben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top