+ Életmód

A gyógynövények titkait elárulják Halimbán

gyógynövények

A rendezvény első napján a látogatók előadásokat hallhatnak a gyógynövények gyűjtéséről, feldolgozásáról és felhasználásáról.

fotó: MTI/Vasvári Tamás

Gyógynövényfesztivál kezdődött pénteken a Veszprém vármegyei Halimbán. A kétnapos rendezvényen, amelyet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter nyitott meg, egyebek mellett a gyógynövények felhasználási módjával ismerkedhetnek a látogatók, lesz gyógynövénytúra és több koncert is.

A régmúltban azt gondolták az őseinek, hogy a területi nagyság őriz meg egy-egy települést a jövőnek – idézte fel Navracsics Tibor, példaként említve Róma történelmét. Később azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a megújulási készség és az összetartozási tudat erősít és tart életben egy-egy települést, közösséget – fogalmazott.

Szavai szerint ez elsősorban a falvakra jellemző, hiszen az itt élők ismerik egymást, összetartanak. Ilyen település Halimba is, ez a rendezvénysorozat pedig arra hivatott, hogy a település kincseit megmutathassák az itt élők – mutatott rá a miniszter.

Ma már Halimba egy tudatos építkezés eredményeként országszerte ismert a gyógynövény-kultúrájáról, ezt a hagyományt pedig méltón ápolja az itt élő közösség – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

gyógynövények

Halimba, 2023. augusztus 11.
Teakeverékek az I. Halimbai Gyógynövényfesztivál megnyitóján 2023. augusztus 11-én.
MTI/Vasvári Tamás

Kovácsné Véber Eszter, a település független polgármestere felidézte: Halimbán élt Szalai Miklós (1902-1990), aki a gyógynövények szakértője volt. Szellemi és kulturális örökségét igyekeznek továbbadni, megőrizni a településen, ennek jegyében szervezték a fesztivált is.
A rendezvény első napján a látogatók előadásokat hallhatnak a gyógynövények gyűjtéséről, feldolgozásáról és felhasználásáról a mindennapokban, Mechler Anna író gyógynövényes foglalkozást tart, Zacher Gábor toxikológus főorvostól pedig mindennapi mérgeinkről hallhatnak az érdeklődők.

A fesztiválon lesz kosárfonás, gyógynövényes tea és fürdősó készítése, lándzsásútifű-szirup előkészítése, és gyógynövényekből készült termékek vására, fellép a Vadrózsa Citerazenekar, László Attila és a Wolfram Együttes.

Pénteken és szombaton is lesz vezetett séta a Dr. Szalai Miklós Gyógynövényeskert, Bemutató- és Oktatóközponthoz, szombaton pedig gyógynövénytúrát is szerveznek a Nagy-tóhoz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top