+ Irodalom

Eltávolították a Puskin-szobrot Poltavában

puskin

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint 28 Puskin- és 9 Gorkij-szobrot bontottak le eddig.

Keresés a weben

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Alekszandr Puskin XIX. századi orosz költő, az orosz irodalom klasszikusa és Nyikolaj Vatutyin tábornok, a Szovjetunió hőse emlékművét – jelentette az Obscsesztvennoje Novosztyi portál ukrán kiadása.

A portál Telegram-csatornáján fotókat tett közzé, amint a szobrokat leveszik talapzatukról, és elszállítják egy teherautón.

A poltavai városi tanács végrehajtó bizottsága július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított köztéri emlékművek eltávolításáról.

A városi tanács még április 7-én szavazta meg az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását. Május 1-jén a helyi hatóságok a kulturális minisztérium hozzájárulását kérték 164 szovjet emlékmű eltávolításához az úgynevezett dekommunizációs törvény keretében. A tárca ennek nyomán törölte őket az ukrán emlékművek listájáról, de a poltavai városi tanács még nem kapott írásbeli engedélyt a bontási művelet megkezdésére.

Az orosz és szovjet emlékművek eltávolítása Ukrajnában 2015-ben kezdődött a dekommunizációs törvény elfogadása után. Ennek keretében 2022 elejéig a hatóságok több mint 2500 emlékművet bontottak le, 900 települést és 50 ezer utcát neveztek át.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint 28 Puskin- és 9 Gorkij-szobrot és 20, a szovjet felszabadítóknak állított emlékművet és emlékjelet távolítottak el, és 7650, Oroszországgal kapcsolatos helynevet változtattak meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top