+ Média

A Médiatanács rádiót bírságolt és tévéműsorokat vizsgált

A vállalt műsorstruktúrának nem megfelelő műsor sugárzása miatt megbírságolta a Paks FM szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, valamint bejelentések nyomán vizsgálta a TLC és a Filmcafé egy-egy műsorszámát is – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

Azt írták, a médiatanács a Paks 96,3 MHz-en működő, helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Paks FM rádió április 2-8. közötti időszakban sugárzott műsorait vizsgálta, és azt állapította meg, hogy a médiaszolgáltató a vállaltnál kevesebb közszolgálati műsort tett közzé a vizsgált adáshéten, valamint a magyar zenei művek napi arányára vonatkozó vállalását is alulteljesítette. A médiatanács ezért 40 ezer forint bírságot rótt ki a Paks FM médiaszolgáltatójára.

Bejelentés alapján vizsgálta a hatóság a holland joghatóság alá tartozó, TLC megnevezésű médiaszolgáltatáson június 13-án 21 órai kezdettel sugárzott „Pucckirálynő a családban” című sorozat 2. epizódját. A műsorszámot a szolgáltató „korhatár nélkül” megtekinthetőnek minősítette, a vizsgálat azonban megállapította, hogy ha a csatorna szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, az epizódban megjelenő témák, ábrázolási módok és magatartásminták bemutatása miatt kizárólag „18 éven aluliak számára nem ajánlott” megjelöléssel, este 10 és hajnal 5 között kerülhetett volna adásba.

A médiatanács értesíti a holland társhatóságot a felmerült jogsértésről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Közölték azt is, hogy a Filmcafén június 24-én délután korhatár-megjelölés nélkül sugározták a Kisiklottak című filmet. A hatósági ellenőrzés alapján az erőszak részletes ábrázolása és a trágár nyelvezet miatt a műsorszám alkalmas lehetett a tizenhat éven aluli korosztály személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, így azt „16 éven aluliak számára nem ajánlott” jelzéssel ellátva, este 9 óra után kellett volna sugározni.

A médiatanács tájékoztatja a cseh társhatóságot a vizsgálat eredményéről, kérve a szükséges intézkedés megtételét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top