+ Irodalom

Lator László a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottja

lator lászló

Lator László kimagasló költészete szikár, puritán; verseit, amelyeknek egyik állandó tárgya a teremtés, szigorú fegyelemmel formálta meg.

fotó: MTI/Mohai Balázs

Saját halottjának tekinti az életének 96. évében hétfőn elhunyt Lator László Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőt, műfordítót, esszéistát, a Nemzet Művészét, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagját a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – tudatta a tárca kedden.

Lator László versekkel a Magyarok és a Válasz című folyóiratokban jelentkezett először. Bár már a negyvenes évek második felében elkészült és megjelenésre várt első verseskönyve, a Sárangyal csak 1969-ben jelenhetett meg. 1955-től az Európa Kiadó lektora, később főszerkesztője volt – olvasható a közleményben.

A hetvenes évek közepétől az ELTE világirodalmi tanszékén egyetemi hallgatók több nemzedékét nevelte, műfordítói szemináriumát költői mesterkurzusként működtette. A nyolcvanas évektől szerkesztőként vagy szereplőként rendszeresen dolgozott a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak; 1991-ben Mészöly Dezsővel, Gyurkovics Tiborral és Lukácsy Sándorral elindították a Lyukasóra című műsort, amelyben szellemes játék segítségével népszerűsítették a klasszikus és kortárs magyar irodalmat – írták.

1992-től alapító tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, 1998 és 2008 között a testület ügyvezető elnöke. Hosszú időn át szerkesztette az Unikornis Kiadó közkedvelt sorozatát, A Magyar Költészet Kincsestárát. Műfordítóként többek között Shakespeare, Burns, Heine, Schiller, Lermontov, Blok költeményeit ültette át magyar nyelvre.

Lator László kimagasló költészete szikár, puritán; verseit, amelyeknek egyik állandó tárgya a teremtés, szigorú fegyelemmel formálta meg – áll a szövegben.

Több rangos elismerés birtokosa, amelyek közül a József Attila-díjat 1972-ben, a Kossuth-díjat 1995-ben kapta meg. 2007-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntették ki, 2008-ban – Az egyetlen lehetőség című verseskötetéért – neki ítélték a Rotary Tabán klub első irodalmi díját. 2009-ben Prima-díjat kapott. 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést, 2015-ben a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits Mihály Alkotói Díját vehette át – közölték.

2017-ben az Európa Könyvkiadó Wessely László-díjjal ismerte el több évtizedes kimagasló versfordítói, irodalmári, oktatói és irodalomszervező tevékenységét. 2018-ban megkapta a Nemzet Művésze címet. 2022-ben a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetésben részesült – áll a KIM keddi összegzésében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top