+ Életmód

5 módszer, ami hatékonyan csökkentheti az ízületi fájdalmakat

izületi

Az ízületi fájdalom hátterében számos ok állhat, hiszen porckopás és túlterhelés, illetve sérülés is lehet a probléma forrása.

Az ízületi fájdalom hátterében számos ok állhat, hiszen porckopás és túlterhelés, illetve sérülés is lehet a probléma forrása. Semmiképp nem érdemes tehát kizárólag az idősödésnek tulajdonítani az ízületi fájdalmakat, ezért tanácsos minél hamarabb megoldást találni a panaszok megszüntetésére. Hogyan csökkenthetjük a fájdalmat? Íme 5 bevált módszer!

Az ízületi fájdalom lehetséges okai

  • Porckopás. Szervezetünk az idő előrehaladtával egyre kevesebb kollagént termel, aminek hatására a porcok kopásnak indulnak. Azonban a helytelen táplálkozás és az ízületek szüntelen erőltetése, illetve a túlsúlyosság is porckopást eredményezhet. Eleinte csupán ízületi merevség és kisebb mozgáskorlátozottság, idővel viszont akár kínzó fájdalom is felléphet. Súlyos porckopás esetén viszont valószínűleg már csak a térdprotézis beültetése fogja elhozni a fájdalomtól mentes mindennapokat.
  • Túlterhelés. Akár nehéz fizikai munkát végzünk, vagy hetente többször is keményen edzünk, sajnos könnyen túlterhelhetjük az ízületeinket. Éppen ezért tanácsos munka és edzés közben is rövidebb szüneteket tartani, hogy az ízületeink legalább egy kis időre megpihenjenek. Ha ízületi fájdalommal küzdünk, semmiképp ne erőltessük a további mozgást, hiszen az akár súlyos ízületi gyulladáshoz is vezethet.
  • Sérülés. Ha erősen beütöttük például a térdünket vagy a könyökünket, akkor az ízületeink is jelentősen károsodhattak. Ez pedig értelemszerűen fájdalmat eredményezhet, és gyakran hosszú heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet az ízületek regenerálódása. Amennyiben az ízületi fájdalom néhány nap után sem enyhül, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

Ezzel az 5 módszerrel csökkenthetjük az ízületi fájdalmat

1. Sportoljunk rendszeresen ízületkímélő mozgásformákat választva!

Az ízületeket kevésbé terhelő mozgásformák karbantartják az ízületeinket, hiszen erősítik és rugalmasabbá teszik őket. Természetesen ízületi gyulladás esetén semmiképp nem ajánlott sportolni, azonban ízületi merevség ellen mindenképpen tanácsos legalább heti 2 alkalommal mozogni egy kicsit. Remek mozgásforma lehet az úszás és a túrázás is – a lényeg, hogy ne kontaktsportok vagy éppen erőemelés mellett döntsünk.

TIPP: Ha túrázunk, akkor mindenképpen válasszunk minőségi túracipőt, amely kellően csillapítja és elnyeli a lépések közbeni rezgéseket. Emellett válasszuk a kevésbé emelkedős, könnyebb túraútvonalakat, hogy a térdízületekről minél jobban levegyük a terhelést.

2. Törekedjünk az ideális testsúly elérésére!

Sajnos már néhány kilónyi felesleg is hatalmas mértékben terheli az ízületeket, amelyek egy idő után be is gyulladhatnak. Ízületeink és általános egészségünk érdekében is célszerű megszabadulni a makacs kilóktól. Az optimális testsúly elérésével és fenntartásával egyrészt megszüntethetjük az ízületi fájdalmakat, másrészt pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is megelőzhetjük.

Táplálkozzunk egészségesen, és mozogjunk rendszeresen. Ezt a két elvet szem előtt tartva hamarabb elérhetjük a kívánt formát, mint azt elsőre gondolnánk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük dietetikus és személyi edző segítségét, hogy valóban egyénre szabott étrendet és edzéstervet követhessünk.

3. Hűtsük az ízületeinket!

Reggel és este is érdemes kicsit lehűteni a fájdalmas ízületeket hideg borogatás segítségével. Így megnyugtathatjuk az érintett területet, és rövid időn belül csökkenthetjük a fájdalmat. Azonban figyeljünk oda, hogy semmiképp ne jéghideg borogatást alkalmazzunk, hiszen azzal még többet árthatunk. Napközben pedig inkább tartsuk melegen az ízületeinket, hogy elősegítsük a megfelelő vérkeringést.

4. Használjunk ízületvédő készítményeket!

Az ízület- és porcerősítő táplálékkiegészítők számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak ízületeink karbantartásához. Ha fájdalommal küzdünk, mindenképpen emeljük meg a vitamin- és ásványianyag-bevitelt, ezzel is támogatva az ízületek egészségét. Szerencsére napjainkban már számtalan ízületvédő termék közül választhatunk, ezért ha tehetjük, építsük be őket az étrendünkbe.

5. Járjunk gyógytornára!

A gyógytorna milliónyi jótékony hatással bír a szervezetre – erősíti a mélyizmokat, elősegíti a helyes testtartást, illetve csökkenti az ízületi fájdalmat. Akár porckopásból, túlterhelésből vagy egyéb problémából fakadnak a panaszaink, a gyógytorna szinte minden esetben kiváló gyógyírt jelent a fájdalom ellen. A gyógytornász által megtanított gyakorlatokat pedig otthon is bátran végezhetjük, hogy akár minden nap tegyünk valamit az egészségünkért.

A fenti módszerek segítségével hatékonyan csökkenthetjük az ízületi fájdalom mértékét, illetve akár meg is szüntethetjük azt. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt ízületeink egészsége érdekében, hogy többé ne a fájdalomról szóljanak a mindennapok, illetve megelőzzük a csípő- vagy térdprotézis beültetésének szükségességét is. Ha minden nap csak 15-20 percet szánunk ízületeink karbantartására, máris rengeteget tettünk a fájdalommentes mozgásért!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top