+ Építészet

Ők öten kapták az MMA köztestületi díjait

Magyar Művészeti Akadémia

A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Szurcsik János Munkácsy Mihály-díjas festőművész részesült. Laudációt Sz. Molnár Erika mondott.

Fotó: MMA / Nyirő Simon, Walter Péter

Szurcsik János festőművész, Berlász Melinda zenetörténész, Horváth Jenő füzéri polgármester, Domokos Mária zenetörténész, és Hollós László televíziós szerkesztő, rendező kapta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idei köztestületi díjait.

„Öröm, hogy a korábbi gyakorlattól, a közgyűlési átadótól eltérően idén még ünnepélyesebb formában tudunk köszönetet nyilvánítani a művészeknek, valamint azoknak, akik a kultúra, a műalkotások közvetítésében, bemutatásában vállalnak nagyon fontos szerepet” – mondta köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke kedden a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen.

Mint kiemelte, az öt különféle díjat (Életműdíj, Nagydíj, Aranyérem, Művészeti Írói Díj, Kováts Flórián Emlékérem) kiérdemlő alkotók kiemelkedő munkásságuk, életművük révén maradandót alkottak a művészet, a művészetelmélet vagy -szervezés területén, emellett odaadó, bátor és áldozatos tevékenységükkel hozzájárultak a magyar művészet közkinccsé tételéhez, a kultúrában rejlő értékek tartós megőrzéséhez.

Vashegyi György Márai Sándor több mint nyolcvan éve leírt szavait idézve hangsúlyozta: Magyarország csak a minőség igényével élhet és maradhat fenn az új Európában, nincs módunk középszerűnek lenni. Hozzátette: e gondolat mit sem vesztett aktualitásából, és az MMA küldetése a 21. században ugyanehhez igazodik.

A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Szurcsik János Munkácsy Mihály-díjas festőművész részesült. Mint laudációjában Sz. Molnár Erika művészettörténész kiemelte, Szurcsik János festészete kapcsolódott a Munkácsy Mihálytól eredő realista hagyományhoz, a nagybányai megújult realizmushoz, a posztnagybányai, posztimpresszionista lírai festészethez, ugyanakkor a korai szociális töltésű avantgárdhoz, a konstruktív, kubisztikus expresszionizmushoz is, aminek révén maga is megújítójává válhatott az alföldi festői tradíciónak.

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Berlász Melinda Széchenyi-díjas zenetörténész, a zenetudományok kandidátusa, az MMA Művészetelméleti Tagozatának rendes tagja kapta 2021-ben megjelent, a 20. századi magyar zenetörténet kutatásában új távlatokat nyitó zenetudományi munkájáért, Lajtha László írásainak kritikai összkiadásáért. Méltatásában Solymosi-Tari Emőke zenetörténész kitért arra, hogy Berlász Melinda hiánypótló kutatásokat végzett az emigrációba kényszerült, és emiatt kevésbé ismert hazai zeneszerzők, illetve előadóművészek életművének megismertetése érdekében.

A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Horváth Jenő polgármester, a füzéri vár komplex, kortárs képző- és iparművészeti programjának kigondolója vehette át. Rudolf Mihály építész laudációjában elmondta: a kiépített alsóvár, az alsóbástya, a rekonstruált palotaszárny és várkápolna 2016-ban nyílt meg a látogatók előtt. Hozzátette: a füzéri vár korhű rekonstrukciója és annak előkészítő munkálatai jelentős részben Horváth Jenő nevéhez fűződnek.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, néprajzkutató, egyetemi tanár részesült. Jánosi András méltatásában arról beszélt, hogy Domokos Mária munkássága a magyar népzene és a magyar zenetörténet kérdéseinek, forrásainak felkutatására, valamint az ezekkel kapcsolatos összehasonlító vizsgálatokra irányul. Teljes kutatói életművén átível a magyar népzene kritikai összkiadása, A Magyar Népzene Tára-sorozat munkáiban való részvétele.

A Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét Hollós László rendező-szerkesztő-producer kapta a művészek és a közélet szereplőinek széles körben megismertetéséért. Méltatásában Ács Margit író így fogalmazott: Hollós János Szerelmes földrajz című sorozata – amelynek forgatókönyvírója, szerkesztője és riportere is – a portréfilm műfaját újította meg, és tette az ismeretterjesztésen túl élvezetes és szellemi élményforrássá. „Filmjeinek sikerült a természeti környezetébe gyökerezett embert megmutatni a művészben, a közéleti szereplőben, a hírességben”.

Az ünnepség második részében az MMA új levelező és rendes tagjai kapták meg okleveleiket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top