+ Természet

Elvezetik a Tiszát Debrecenbe

Civaqua-program

A Civaqua-program olyan térségi fejlesztés, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését.

Keresés a weben

Jól haladnak a Civaqua-program első ütemének kivitelezési munkái: a 15 kilométeres vezetékrendszer kiépítéséből már csak 600 méter van hátra, és a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül eljut Debrecenbe, a Tócó-patak forrásvidékére – közölte a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) a beruházás “szívének” nevezett, Balmazújváros térségében lévő szivattyútelep építési munkálatainak megtekintésekor emlékeztetett arra, hogy a beruházással csaknem fél évszázados tervek válnak valóra: a Civaqua-program olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését.

A polgármester kiemelte: a szivattyútelep-fejlesztést úgy oldották meg, hogy az ki tudja szolgálni a program második és harmadik ütemének beruházásait, amikor a Tisza vize eljut a Debrecentől keletre lévő erdős pusztákra, illetve az északkeleti mezőgazdasági területekre.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Civaqua-program első üteme a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 15,748 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatásból valósul meg.

A mostani projektben folytatódik a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító hajdúsági többcélú vízgazdálkodási rendszer szivattyútelep-felújítása egy új szivattyú beépítésével, valamint az ahhoz kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával.

A vízügyi szakemberek szerint a beruházás legnagyobb kihívása, hogy a Keleti-főcsatorna és a Bodaszőlő térségében megépülő, háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó között 63 méter a szintkülönbség. Ez azt jelenti, hogy az új szivattyúnak a csaknem 15 kilométeres szakaszon magasabbra kell felemelni a vizet, mint amilyen magas a debreceni Református Nagytemplom tornya – hangzott el a tájékoztatón.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a beruházással jelentős vízfelületet alakítanak ki a józsai városrészben, ami a véderdő-telepítéssel jelentősen hozzájárul a térségben élők életminőségének javulásához.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. András László Gábor szerint:

    Megint kinek ment el az esze!
    Úgy látszik hogy nem adják fel az akkumulátor gyár letelepítését bármi áron

  2. Simon janos szerint:

    Ezt a szivattyutelepet 1982 ben adták át es azota tisza vizet isznak a debreceniek.minek kell annyit hazudni…
    Kell a viz az akkugyárba..

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top