+ Tudomány

Adam Riess: Az Univerzum tágulásának meglepő története

Adam Riess

Az Univerzum tágulásának meglepő története – A Magyar Tudományos Akadémián Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikus ismeretterjesztő előadása.

Adam Riess 1998-ban Brian P. Schmidt amerikai-ausztrál csillagásszal közösen vezette a High-z Supernova Search Team kutatási projektet, amelynek során Ia típusú szupernóvákat figyeltek meg. A szupernóvák fényessége és vöröseltolódása alapján azt találták, hogy a szupernóvák „messzebb vannak”, mint ahol az érvényes kozmológiai modellek alapján lenniük kellene, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az univerzum gyorsulva tágul.

A kutatócsoport 1998-ban tette közzé eredményeit, szinte ezzel egy időben egy másik csoport, a Saul Perlmutter által vezetett Supernova Cosmology Project is ugyanerre a következtetésre jutott. A három kutató a két csoport független felfedezéséért 2011-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

Az angol nyelvű előadás az MTA és Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont közös szervezésében zajlik, a CSFK Csillagászati Intézetének Konkoly Nobel-programjának részeként. Utóbbi ötletgazdája, Szabó Róbert az Intézet igazgatója februárban Roger Penrose Nobel-díjas fizikus előadását szervezte meg, májusban pedig Didier Queloz szintén Nobel-díjas, exobolygókutató lesz a vendégük, aki MTA 2023. évi Közgyűlése díszvendégeként tartja majd a nyitóelőadást.

Adam Riess magyarországi látogatásának apropóját a CSFK CSI által Budapesten szervezett, rangos, 376. IAU Szimpózium adja. A Nemzetközi Csillagászati Unió által támogatott konferencián április 17-21. között mintegy 160 kutató vesz részt a világ minden részéről, és a csillagászati távolságmérési eljárások, köztük a pulzáló változócsillagok és szupernóvák szerepét, valamint egyéb aktuális kozmológiai problémák témaköreit járják körül.

Az Univerzum tágulásának meglepő története – A Magyar Tudományos Akadémián Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikus ismeretterjesztő előadása.

Időpont: 2023. április 19. szerda, 18.30

Helyszín: MTA Székház Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top