+ Képzőművészet

Geskó Judit francia Becsületrendet kapott

Geskó Judit

Geskó Judit többek között Cezanne szakértője, akinek műveiből nemrég szervezett kiállítást Budapesten a Szépművészetiben.

Keresés a weben

A francia-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáért a francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Geskó Juditot, a Szépművészeti Múzeum tudományos munkatársát – közölte a Szépművészeti Múzeum.

A franciaországi Becsületrend (Ordre national de la Légion d’honneur) a legmagasabb francia állami kitüntetés; a Francia Köztársaság elismerését Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete kedden adta át a budapesti nagyköveti rezidencián – tudatták.

A közlemény idézi az ünnepélyes átadón elhangzott indoklást, mely szerint Geskó Judit szakmai életútját az európai festészet történelme minél szélesebb körű terjesztésének szentelte.

“Egy tartalmas francia-magyar együttműködés kezdeményezője, amely lehetővé tette tudományos művének nemzetközi szintű elismerését a művészettörténetben. Többek között Cezanne szakértője, akinek műveiből nemrég szervezett kiállítást Budapesten”

– emelték ki a méltatásban, amely kitért arra is, hogy a művészettörténész évek óta kezdeményezője tudományos ciklusok bemutatásának a Szépművészeti Múzeumban, a legnagyobb francia múzeumokkal együttműködésben.

Geskó Judit 1977 óta a Szépművészeti Múzeum munkatársa. 1986-tól a Grafikai Gyűjteményben dolgozott, 2005-től pedig az intézmény 1800 utáni gyűjteményét vezette, jelenleg a múzeum tudományos munkatársa.

A művészettörténész életművéhez több tucat kiállítás megszervezése köthető, többek között olyan nagy sikerű tárlatokat rendezett, mint a Szépművészeti Múzeumban 2021 őszén nyílt Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig, a 2012-ben bemutatott a Cézanne és a múlt: hagyomány és alkotóerő, a 2006-os Van Gogh Budapesten vagy a 2003-2004-es Monet és barátai című kiállítás.

A múzeumban április közepéig látható Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat szintén az ő szervezésében valósult meg. Geskó Judit 2013 óta a Paul Cezanne Társaság tagja, jelenleg a Társaság vezetőségi tagja.

A művészettörténész munkáját nem először ismeri el a franca állam, 2006-ban a  Francia Művészeti és Irodalmi Rend Lovagja, 2010-ben pedig a Francia Művészeti és Irodalmi Rend tiszti fokozata elismerést vehette át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top