+ Természet

A szibériai tigrisek két emberi tulajdonságát azonosították

szibériai tigrisek

A kutatásból az is kiderült, hogy a fenségességgel jellemezhető szibériai tigrisek egészségesebbek voltak, többet ettek, gyakrabban párosodtak

A szibériai tigrisek két személyiségjegyét azonosították a tudósok, akik szerint a tulajdonságaik alapján a „fenségesség” és az „állhatatosság” csoportjaiban helyezhetők el.

A The Guardian által ismertetett kutatás szakértői szerint ahogyan az emberek jellemzésére is gyakran használják a személyiség öt dimenzióját – köztük a nyitottságot és az emocionalitást (neuroticitást) – úgy a szibériai tigrisek is jellemezhetők a fenségességgel és az állhatatossággal.

„Ha ki kellene választanom, hogy az emberi dimenziók közül melyik hasonlít legjobban a mi tigrisdimenzióinkra, akkor a fenségességet leginkább az extraverzióhoz, az állhatatosságot pedig a neuroticitás ellentétéhez hasonlítanám”

– magyarázta Abdel Abdellaoui, a kutatás társszerzője, az Amszterdami Egyetem tudósa.

Rosalind Arden, a London School of Economics kutatója, a Royal Society Open Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője rámutatott, hogy a két skála nem nyújt ugyan teljes képet a tigrisek személyiségéről, néhány különbséget azonban megragad.

„Azt mutatja, hogy rendelkeznek bizonyos hajlamokkal, ahogyan az emberek között is vannak nagyon extrovertáltak vagy nagyon introvertáltak” – mondta.

A vizsgálatban részt vevő kínai kutatók hetven szóból álló listát készítettek azokból a szavakból, amelyeket a tigrisekkel foglalkozó szakértők az állatok temperamentumának leírására megfelelőnek tartottak. Ezek között olyan szavak szerepeltek, mint az alkalmazkodó, makacs, buta és őszinte.

A szavak alapján összeállított kérdőívet két kínai helyszínen, a harpini szibériai tigris-parkban 152 tigrissel és a hengtaohocei szibériaitigris-parkban 96 tigrissel foglalkozó gondozóknak és állatorvosoknak adták ki. Minden tigrist átlagosan több mint három ember értékelt.

A harpini rezervátumból érkezett eredmények alapján a szavak két fő csoportot alkottak, és ezek a klaszterek a tigrisek másik csoportjánál is megismétlődtek.

A kutatók a klasztereket fenségességnek és állhatatosságnak nevezték el. Az előbbinél olyan szavak kaptak több megerősítést, mint a méltóságteljes, impozáns és élénk, viszont alacsony minősítést kaptak az olyan szavak, mint a visszahúzódó vagy gyenge. Az állhatatosság esetében magas pontszáma volt az olyan szavaknak, mint a szerető, engedelmes és csendes, és alacsony pontszáma az olyan szavaknak, mint az agresszív vagy kegyetlen.

A „fenségesség” és az „állhatatosság” összességében a tigrisek személyiség-kérdőívének pontszámai közötti különbségek 38 százalékát tette ki. A kutatásból az is kiderült, hogy a fenségességgel jellemezhető tigrisek egészségesebbek voltak, többet ettek, gyakrabban párosodtak, és a csoportban magasabb státuszúak voltak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top