+ Tudomány

Elhunyt Bánszky Mária

Bánszky Mária

A hetvenes években a Jugoszláviai Néprajzi Atlasz készítése során a magyarlakta falvakban Bánszky Mária végezte az anyaggyűjtést.

Elhunyt Bánszky Mária etnológus, a Vajdasági Múzeum nyugalmazott tanácsosa – írja a Magyar Szó hírportálja

Törökkanizsán született 1946-ban, és Belgrádban, a Bölcsészettudományi Kar Néprajz Tanszékén szerzett oklevelet 1971-ben. 1972-ben kezdett el dolgozni a Vajdasági Múzeumban Újvidéken. A népi architektúra szakosztályát vezette a múzeumban. Ő vezette a múzeum páratlan, üvegre festett ikonokból álló gyűjteményének begyűjtését és feldolgozását.

A hetvenes években a Jugoszláviai Néprajzi Atlasz készítése során a magyarlakta falvakban ő végezte az anyaggyűjtést.

Bánszky Mária néprajzkutató, nyugalmazott múzeumi tanácsos 2021-ben összesen 303 nagy értékű könyvet, közöttük több különleges kiadványt adományozott a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtárnak. A kötetek Papp László egykori neves törökkanizsai bankár hagyatékából származnak, s örökségként került Bánszky Mária családjához.

Legutóbb február 3-án Törökkanizsán, a Kulturális Zónában Dudás Szabolcs Sarmatia című fotókiállítását nyitotta meg, amikor is az egykoron ezen a vidéken élő szarmatákról beszélt, majd szólt a vajdasági keresztekről is, a fotóművész képeinek gyakori motívumáról.

Temetése vasárnap 14 órakor volt Törökkanizsán, az Obilićevói (Józseffalvi) temetőben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top