+ Irodalom

Juhász Tibor kapja az idei Sziveri-díjat

Juhász Tibor

Juhász Tibor 1992-ben született Salgótarjánban, költő, író. Az Irodalmi Szemle online és a Pannon Tükör szerkesztője.

Fotó: Juhász Tibor FB-oldala

A fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat 2023-ban Juhász Tibor kapja – a Sziveri János Társaság döntése szerint.

Juhász Tibor 1992-ben született Salgótarjánban, költő, író. Az Irodalmi Szemle online és a Pannon Tükör szerkesztője. A Debreceni Egyetem doktorandusza.

A Sziveri János Társaság tagjaiból álló kuratórium indoklása szerint:

„Az írói teljesítmény és a morál egységére kitüntetetten ügyelő Juhász Tibor több műfajban alkotó, de mindenekelőtt a líra vezető szerepét valló költő. Nemzedékében a hazai szociografikus hagyomány egyik életben tartója s az irodalmi közéletben is mozgástérhez jutó, magabiztos szerkesztő. Megrendítő az a tárgyilagos tisztaság, ahogyan a felnevelő és elengedő közegéről versben beszélni tud, ez az egyik legnehezebb írói feladat. Ez nem az a környék (2015) és a Salgó blues (2018) műveivel és az utánuk megjelent, a nemlétezés korosztályi tapasztalatát felvető Amire telik (2021) verskötetével érdemelte ki a 2023. évi Sziveri János-díjat.”

A díjat az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére alapította 1991-ben a Sziveri János Társaság, melynek tagjai: Reményi József Tamás, Szörényi László, Thomka Beáta, Balázs Attila, Zalán Tibor, Utasi Erzsébet, Hafner Zoltán, Csehy Zoltán, Ladányi István, Géczi János, Kollár Árpád, Orcsik Roland, Szűgyi Zoltán, Kalapáti Ferenc, Győrffy Ákos, Mikola Gyöngyi, Virág Zoltán, Áfra János, Nemes Z. Márió, Sándor Zoltán, Terék Anna és Fenyvesi Ottó (elnök).

A díjátadó 2023. március 29-én 17:30-kor lesz Budapesten, a KisPrésház kávézóban (Budapest, Bartók Béla út 44.). Szeretettel várunk minden irodalomkedvelőt a díjátadásra és az azt követő felolvasásra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top